Na blacklist veřejných zakázek míří další hříšník

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže chce zapsat druhou firmu na takzvaný blacklist veřejných zakázek. Firmy zapsané na blacklistu se nesmí tři roky účastnit veřejných tendrů. Společnost GSUS, která má být na blacklist zapsána, podle úřadu předkládala falešné reference v tendru na úklid sídla Středočeského kraje. Firma dostala za své počínání také půlmilionovou pokutu. Rozhodnutí není dosud pravomocné a může být proti němu podán rozklad.

V případě GSUS se antimonopolní úřad zabýval zakázkou z roku 2010. Zadavatel chtěl po uchazečích prokázání technických kvalifikačních předpokladů prostřednictvím alespoň dvou referenčních zakázek týkajících se úklidových služeb. Každá z těchto služeb musela být přitom v hodnotě nejméně šesti milionů korun a alespoň jedna musela být realizována v objektu s podlahovou plochou přesahující 10 tisíc metrů čtverečních.

Firma podle úřadu uváděla falešné reference

Společnost GSUS uvedla ve své nabídce celkem deset referenčních zakázek, ale zadavatel si reference ověřil a měl pochybnosti o tom, že neodpovídají skutečnosti. Uchazeč byl následně ze zadávacího řízení vyloučen.

Podle zjištění antimonopolního úřadu skutečně reference nebyly pravdivé. Například Fakultní nemocnice Královské Vinohrady uvedla, že referenci firmě nevydala, a upozornila, že na dokumentu je podpis osoby, která zemřela o dva roky dříve, a použité razítko bylo rovněž zastaralé. V některých místech reference bylo rovněž patrné, že byl změněn typ použitého písma.

Petr Rafaj

„Společnost GSUS vědomě a nejméně ve čtyřech případech předložila reference, které neodpovídaly skutečnosti. Dvě z těchto zfalšovaných referencí mohly mít přitom vliv na posouzení kvalifikace uchazeče v zadávacím řízení.“

Petr Rafaj
Zdroj: ČT24

Také společnost IKON nepotvrdila vydání reference z 16. prosince 2009, která byla součástí nabídky uchazeče GSUS. „Podpis na referenci byl navíc proveden osobou, s níž byl ukončen pracovní poměr již o čtyři roky dříve,“ popsal předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj. Také společnosti MOSER a THERMAL-F potvrdily, že reference obsažené v nabídce nevydaly.

Právní zástupce společnosti GSUS Ivo Žižkovský uvedl, že firma rozhodnutí antimonopolního úřadu již obdržela a zváží další kroky. „Pravděpodobné je podání rozkladu k předsedovi úřadu, aktuální rozhodnutí úřadu je pro firmu likvidační,“ uvedl Žižkovský.

Na blacklistu je už ostravská firma Stavoenergo

Již v březnu loňského roku skončila na blacklistu ostravská společnost Stavoenergo. Nelichotivé prvenství si vysloužila za to, že padělala dokumenty v tendru na stavbu kanalizace na Frýdecko-Místecku. „Uchazeč předložil v nabídce sdružení nepravá a nepravdivá potvrzení finančního úřadu a okresní správy sociálního zabezpečení, která měla prokázat jeho základní kvalifikační předpoklady,“ uvedl Rafaj.

Konkrétně šlo o doklady o bezdlužnosti, ty ale podle všeho byly padělané. V době zadávání zakázky měla firma daňové nedoplatky, dluh na pojistném na OSSZ i na příspěvku na státní politiku zaměstnanosti včetně penále pro neplacení pojistného.

Blacklist, tedy rejstřík firem se zákazem přístupu k veřejným zakázkám, se v Česku rozjel od ledna 2010 v souvislosti s novelou zákona o státních zakázkách. Firmy na blacklist zapisuje ministerstvo pro místní rozvoj na základě pravomocného rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Musí tak provést do 5 dnů od chvíle, kdy mu úřad tuto informaci sdělí. Rejstřík je přístupný v Informačním systému o veřejných zakázkách.