ČTÚ zahájil další řízení s provozovatelem Skylink a CS Link

Praha - Český telekomunikační úřad (ČTÚ) zahájil další dvě správní řízení s provozovatelem satelitních televizí Skylink a CS Link. Firma M77 Group nedávno zavedla servisní poplatek u bezplatných programových balíčků. Podle úřadu o tom ale lidi neinformovala měsíc dopředu, jak jí ukládá zákon. Společnost, která sídlí v Lucembursku, prý navíc vůbec neoznámila, že bude podnikat v telekomunikacích.

Skylink a CS Link od září začnou účtovat servisní poplatek 29 korun k programům Free a Gratis, které byly dosud bezplatné. Už v minulosti proto úřad začal firmu šetřit pro podezření z klamavé obchodní praktiky.

V novém správním řízení panuje podezření, že firma s měsíčním předstihem neoznámila změnu smluvních podmínek, která znamená jejich zhoršení pro zákazníky. Druhé řízení pak řeší, že firma se sídlem v Lucembursku neoznámila zahájení podnikatelské činnosti v telekomunikacích. ČTÚ rovněž podal podnět Generálnímu finančnímu ředitelství, aby prověřilo, zda ze strany M77 Group nedochází k porušování daňového řádu, potvrdil mluvčí úřadu František Malina.

Telefonát Františka Maliny (zdroj: ČT24)

Společnost M77 v minulosti uvedla, že vždy postupovala a postupuje v souladu s platnými právními předpisy EU včetně předpisů právního řádu Lucemburského velkovévodství a ČR. Na zavedení poplatku si u ČTÚ stěžovaly stovky zákazníků.

Společnosti TradeTec a Media Vision, které služby Skylink a CS Link poskytovatovaly, předtím podaly návrh na uskutečnění přeshraniční fúze se společností M77 Group v únoru letošního roku. Obě firmy mají dohromady přes milion klientů.

Vydáno pod