Sobotka volá místo kompenzací církvím po církevní dani

Praha – ČSSD se znovu pustila do církevních restitucí a důchodové reformy. Vyzývá vládu, aby návrh zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi stáhla, protože se ve svém důsledku obrátí nejen proti vládě, ale také proti církvím. Řešení situace by pak Nečasův kabinet měl hledat také ve spolupráci s opozicí. ČSSD navrhuje, aby místo kompenzací za církevní majetek, který již nelze vrátit, byla zavedena daňová asignace nebo církevní daň.

Prostřednictvím daňové asignace by daňoví poplatníci směřovali část z odváděných daní místo státní kasy přímo církvím. „Lidé by se sami rozhodli, jestli církev podpoří, nebo ne,“ podtrhl Sobotka. Částku odváděnou církvi by poplatník mohl odečíst od vypočtené daně, kterou v současnosti odvádí státu. To by mělo nahradit téměř šedesátimiliardovou kompenzaci, která podle Sobotky naráží na odpor veřejnosti.

„Lidé nechápou, proč by měli touto formou financovat církve v situaci, kdy dnes naprostou většinu sociálních, zdravotních a školských služeb zajišťuje v naší zemi veřejný sektor, a nikoliv církve,“ zdůraznil Sobotka. Zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi schválila Poslanecká sněmovna, ale Senát jí normu vrátil většinou hlasů opozičních senátorů. Vláda nyní hledá potřebnou většinu pro přehlasování senátního veta při opětovném projednávání zákona ve sněmovně.

Bohuslav Sobotka:

„Sociální demokraté budou i na půdě Poslanecké sněmovny hlasovat jak proti církevním restitucím, tak proti vládnímu zdražovacímu balíčku, tak i proti zákonům, které mají zajistit vznik druhého pilíře v rámci důchodové reformy.“

Sociální demokraté se ovšem nehodlají vzdát. Chtějí usilovat o znovuotevření debaty o církevních restitucích a vyzývají vládu i církve, aby ustoupily od navržené podoby církevních restitucí. Spolu s opozicí by pak měly hledat společensky přijatelnější formu majetkového vypořádání s církvemi. „Prosazení církevních restitucí jenom těsnou vládní většinou ve skutečnosti uškodí i tomu, komu údajně mají restituce pomoci, tzn. českým církvím,“ varoval Sobotka.

Sociální demokraté chtějí odložit důchodovou reformu o tři roky

Představitelé ČSSD dnes zopakovali také své obavy týkající se důchodové reformy. Tvrdí, že spuštění změn v příštím roce uvrhne zemi do ještě větších ekonomických problémů. „ČSSD proto vyzývá vládu Petra Nečase, aby v zájmu stability veřejných rozpočtů odložila zavedení takzvaného druhého pilíře alespoň o tři roky, nebo ho nejlépe zrušila úplně. Do konce letošního roku na to ještě máme čas,“ prohlásil Sobotka.

Sociální demokraté opakovaně vyhrožují, že pokud vyhrají volby, druhý pilíř důchodového systému, tedy individuální účty, na které lidé budou moci směřovat část peněz odváděných na důchodové pojištění, zruší. Provést by to ČSSD chtěla tak, že sloučí fondy druhého a třetího pilíře. „My předpokládáme, že většina fondů, které se rozhodnou podnikat v oblasti druhého pilíře, tak už u nás provozují fondy v rámci třetího pilíře,“ uvedl Sobotka. „Neuvažujeme o tom, že bychom jakýmkoliv způsobem sáhli na peníze, které si tam lidé naspořili,“ dodal.

Podle penzijní reformy navržené vládou si lidé budou moci od roku 2013 převádět část sociálního pojištění do takzvaného druhého pilíře, tedy na individuální účty u soukromých penzijních společností. Ty mají vzniknout transformací současných penzijních fondů. Sociální demokracie ale s privatizací části státního důchodového systému nesouhlasí. Vadí jí například, že důchodová reforma nebyla založena na širší shodě všech parlamentních stran.

Brífink ČSSD k DPH, restitucím a důchodovému systému (zdroj: ČT24)