Američtí giganti platí více ředitelům než na daních

New York - Na 26 velkých amerických firem loni vyplatilo mnohem vyšší částky svým ředitelům, než odvedlo federální vládě na daních, jak vyplývá ze studie Ústavu pro politická studia. Firmy, včetně AT&T, Boeingu a Citigroup, vyplatily ředitelům v průměru 20,4 milionu dolarů (410 milionů korun), zatímco na daních podle svých zpráv pro regulační úřady zaplatily v loňském roce ze svých vysokých zisků pouze zlomek nebo nic. Zisk firem se v průměru pohyboval kolem miliardy dolarů.

Úlevy a slevy na daních umožňují firmám vyplácet velké peníze ředitelům, a snížit si tak daňový výměr, uvádí studie. Stát tak v době, kdy je deficit téměř bilion dolarů, dostává méně peněz. Podle studie 18 z 26 firem loni získalo daňovou vratku či různé slevy na dani. Zpráva kritizuje i využívání daňových rájů. Dvacet šest sledovaných firem má celkem 537 dceřiných firem v daňových rájích.

Studie se opřela do Boeingu nebo Citigroup

Kritika se snesla zejména na ředitele firmy Boeing Jamese McNerneyho Jr., který loni obdržel od firmy 18,4 milionu dolarů, zatímco firma obdržela daňový přeplatek 605 milionů. Podobně šéf banky Citigroup Vikram Pandit obdržel 14,9 milionu, avšak banka měla 144milionové daňové zvýhodnění.

Proti výsledkům studie se však firmy ohradily. Mluvčí Boeingu Charles Bickers prohlásil, že daňový účet firmy, včetně odložených daní, byl loni 1,3 miliardy dolarů. Firma si částečně snížila zisk využitím daňového dobropisu, který povzbuzuje firmy, aby více utrácely za výzkum a vývoj. Podle Bickerse to pomohlo společnosti loni najmout v USA 11 000 lidí. Citigroup pak upozornila, že v letech 2008 a 2009 hospodařila se ztrátou a loňský zisk tak použila na pokrytí ztrát z minulých let.

Vydáno pod