Světová banka už pomohla tisícovkám Bolivijců z chudoby a bude pokračovat

La Paz - Světová banka bude dál pomáhat Bolívii v boji s chudobou. Zemi bude poskytovat finanční a technickou podporu i know-how. Viceprezident Světové banky Hasan Tuluy na závěr třídenní návštěvy Bolívie vyzdvihl pokrok, kterého bylo v rámci šestileté spolupráce dosaženo, a nastínil další oblasti, ve kterých může Světová banka rozšířit svou pomoc Bolívii.

Program pomoci začal v oblasti zemědělství. Před krachem už zachránil tisíce bolivijských farmářů. Můžou pokračovat v tradičním pěstování brambor, výrobě mléčných produktů, masa nebo vlny. Světová banka jim na provoz dá dvě třetiny potřebných financí, třetinu musejí získat sami. Příjem farmářských rodin se díky tomu zvýšil v přepočtu zhruba na 46,5 tisíce korun ročně.

„Světová banka už podpořila asi 2,3 tisíce zemědělských spojenectví v Latinské Americe, které už pomohly stovce tisíc rodin. Ta nejrozvinutější jsou právě v Bolívii. Funguje tu asi 800 tisíc takových produkčních jednotek. Od roku 2007 už pomohly 30 tisícům rodin,“ připomněl Tuluy.

Bolívie vzorem pro rozvojové země (zdroj: ČT24)

Bolivijský prezident Evo Morales na setkání s Tuluyem poděkoval za dary a půjčky, které banka zemi poskytla. „Nyní je na čase ekonomicky se osamostatnit a vybudovat z obcí a provincií nový multinárodností stát, ekonomicky posílit změny ve společnosti, zvláště v oblasti zemědělství,“ prohlásil.

Podle bolivijského ministerstva hospodářství trpělo v roce 2005 extrémní chudobou skoro 40 procent obyvatel. Loni už to byla asi čtvrtina. Program chce světová banka použít jako vzor i pro další země.