Zvyšování daní je politická sebevražda, reaguje Klaus na slova Nečase

Praha - Podle prezidenta Václava Klause je zvyšování daní v této době ekonomická sebevražda. Míní, že premiér Petr Nečas dělá s daněmi fatální chybu. V rozhovoru pro dnešní MF Dnes tak prezident reaguje na Nečasova slova v pátečních Lidových novinách o „ekonomické hlouposti“ a „politické a ekonomické debilitě“.

Premiér v Lidových novinách mimo jiné uvedl, že ústup od zvýšení daní by byl špatným signálem finančním trhům, že vláda ustupuje od své konsolidační strategie. „To by byl krok za hranicí politické a ekonomické hlouposti, to už je na hranici politické a ekonomické debility,“ řekl Nečas.

Podle Klause je premiérův výrok absurdní a těžko pochopitelný. „Skoro se mi nechce věřit, že ho učinil. Kdybych chtěl jeho slova parafrázovat, namítl bych, že je naopak na hranici politické a ekonomické sebevraždy v této době daně zvyšovat,“ uvedl Klaus. „Myslím si, že v obou případech - jak ve věci samé, tak ve způsobu jejího prosazení - dělá pan premiér fatální chybu,“ dodal.

Není to poprvé, co Klaus kvůli daním vládu kritizuje. Předmětem sporu byly daně již loni, kdy Nečasův kabinet prosadil zvýšení dolní sazby DPH s důchodovou reformou.

Současný vládní konsolidační balíček, který obsahuje mimo jiné zvýšení DPH na 15 a 21 procent, odmítl ve čtvrtek Senát. Vláda nyní bude ve sněmovně potřebovat hlasy nejméně 101 koaličních poslanců, aby senátní veto přehlasovali. Koalice má přitom oficiálně 100 poslanců a proti zvýšení DPH se bouří taky část poslanců ODS.