Na vytápění plynem lze ušetřit, ale i prodělat. Pozor na smlouvy

Praha - Vytápění rodinného domu plynem může ročně vyjít na 45 tisíc korun, změnou dodavatele plynu se ale dají ušetřit i tisíce korun ročně. Aby změna proběhla před začátkem topné sezony, je ji třeba začít zařizovat již nyní. Výměna dodavatele plynu totiž běžně trvá až čtyři měsíce. Změna je jednoduchá, stačí si vybrat z nabídek přibližně pětadvaceti firem na trhu, společnost potom převod smlouvy sama zařídí. Ne vždy ale zákazník na změně skutečně vydělá.

Pro porovnání nabídek jsou oblíbené srovnávače na internetu, které podle spotřeby a bydliště seřadí nabídky dodavatelů od té nejvýhodnější. Pak je potřeba vyplnit novou smlouvu. K tomu postačí pouze roční vyúčtování spotřeby plynu a EIC kód, což je identifikační kód odběrného místa.

Za prvních sedm měsíců roku vyměnilo dodavatele plynu přes dvě stě tisíc lidí. Podle některých průzkumů na tom ale zhruba každá druhá domácnost prodělala. I proto, že dodavatelé často neuvádí kompletní informaci o ceně. „Nejčastější chyby jsou uvádění cen bez DPH, nebo dodavatelé uvádějí ceny pouze za neregulovanou část, další chybou je, že vůbec není uvedena cena za služby operátora trhu,“ upozornil vedoucí právní poradny dTest Lukáš Zelený.

Čím topí české domácnosti?

1. Plyn………..1,47 milionu domácností

2. Uhlí…………346 tisíc domácností

3. Dřevo ……..300 tisíc domácností

4. Elektřina…..270 tisíc domácností

Účty za plyn ale Češi nesnižují jen změnou dodavatele. Stále častěji si také vybírají úspornější spotřebiče a své domy zateplují. Stát domácnosti k zateplování budov motivoval dotacemi v programu Zelená úsporám. Celkem tak vyhověl asi 77 000 žádostí a rozdělil víc než 20 miliard korun. Zelená úsporám letos končí, už teď ale vzniká její nástupce. Na zateplování sice půjde méně peněz než dřív, chystají se ale i dotace pro stavbu energeticky úsporných domů. Kolik zájemců na dotace dosáhne, bude záviset i na tom, kolik peněz ministerstvo životního prostředí získá z prodeje emisních povolenek. V příštích sedmi letech to může být zhruba 40 miliard korun.

Topení plynem jako téma Událostí (zdroj: ČT24)