Lidé na Ukrajině kupovali a jedli maso nakažené antraxem

Kyjev - Na pulty obchodů na jihu Ukrajiny se dostalo hovězí maso nakažené snětí slezinnou, tedy antraxem. Oznámila to dnes radnice města Melitopole. Do tamní prodejní sítě se údajně dostalo 12 kilogramů masa nakaženého zvířete, které jeho majitel prodal velkododavatelům bez veterinární kontroly. Několik lidí si infikované maso zakoupilo a zkonzumovalo.

V okolí farmy Vozněsenka, kde se nemoc vyskytla, byla vyhlášena karanténa. Zastupitelé města Melitopole i nadřízené Záporožské oblasti vyhlásili mimořádná opatření, v jejichž rámci se podařilo dohledat většinu nakaženého masa. Osoby, které hovězí zakoupily a již spotřebovaly, policie vypátrala a transportovala do nemocnice v Záporoží.

Sněť slezinná je onemocněním hospodářských zvířat, které ale při přenosu může způsobit těžké onemocnění i u člověka. Bakterie je vysoce nakažlivá, při proniknutí do trávicího traktu vyvolává krvácení, které je bez lékařského zásahu většinou smrtelné. Antrax byl zneužíván i ve výrobě biologických zbraní, v někdejším SSSR údajně existovaly až mnohatunové zásoby této nebezpečné látky.

K případům šíření sněti slezinné dochází v postsovětských státech poměrně často. Zhruba 13 procent případů připadá na Ukrajinu. Nemoc se tam v posledních letech objevila hned několikrát, a to zejména na jihu země a v centrálním regionu. Za posledních 18 let onemocnělo 65 lidí, tři z nich zemřeli. Například letos v květnu se v Čerkaském regionu dostalo do kontaktu s nakaženými zvířaty hned 12 lidí.

V Rusku pak letos objevili několik nelegálních pohřebišť uhynulého skotu, z nichž se antrax může šířit. Ruská epidemiologická služba koncem července oznámila, že největší množství ohnisek nákazy je na Dálném východě a v Kostromské oblasti severovýchodně od Moskvy. V tomto regionu je údajně až 300 „divokých“ kafilérií hrozících nákazou.

Bakterie antraxu
Zdroj: ČT24/Globalsecurity.org
Vydáno pod