ECB se ohradila proti spekulacím o plánu na nákup dluhopisů

Frankfurt nad Mohanem - Evropská centrální banka (ECB) dnes podrobila kritice spekulace o tom, jakou podobu bude mít její plán na nákup státních dluhopisů. Podle banky je zavádějící mluvit o rozhodnutích, která dosud nebyla přijata. Své k tomu řekla i Bundesbank, která je toho názoru, že nákupem dluhopisů se bude ECB pohybovat na samé hranici stanov ECB, které jí zakazují financovat vlády.

Německý časopis Spiegel o víkendu informoval, že ECB uvažuje o tom, že stanoví jednotlivým členským zemím eurozóny úrokové limity, po jejichž překročení by začala nakupovat jejich dluhopisy. Německé ministerstvo financí dnes ale uvedlo, že o takovýchto plánech nemá žádné informace. Nicméně ministr financí Wolfgang Schäuble má jasno. „Pokud s tím začneme, už to neskončí. Je to podobné, jako řešit své problémy pomocí drog,“ říká Schäuble. 

Německá Bundesbank je také proti takovým krokům, neboť se prý pohybují na samé hranici stanov ECB, které jí zakazují financovat vlády. Němci se také obávají, že nákupy dluhopisů by zmírnily tlak na nedisciplinované vlády. „Bundesbank zůstává kritická k nákupům státních dluhopisů,“ uvedla banka.

Naopak představitelé Španělska požadují, aby ECB podnikla rozhodné kroky. Rozumí jimi především nákupy španělských dluhopisů, které by zemi pomohly snížit náklady na financování dluhu a zároveň by rozptýlily pochyby o budoucnosti eurozóny.

Luis de Guindos, španělský ministr hospodářství:

„Není možné, aby byl stanoven nějaký limit nebo aby ECB řekla, kolik peněz je ochotná použít a po jak dlouhou dobu.“

Šéf ECB Mario Draghi začátkem měsíce uvedl, že banka pracuje na mechanismu, který jí umožní intervenovat na otevřeném trhu a nakupovat státní dluhopisy. Již dříve slíbil, že udělá vše pro to, aby zabránil rozpadu eurozóny. Hlavním cílem nákupu dluhopisů by mělo být snížení úvěrových nákladů Itálie a Španělska, které by mělo zabránit šíření dluhové krize.

Německá kancléřka Angela Merkelová sice minulý týden Draghiho strategii podpořila, německý ministr financí Wolfgang Schäuble však o víkendu plánované nákupy dluhopisů kritizoval. „Pokud s tím začneme, už to neskončí. Je to podobné jako řešit své problémy pomocí drog,“ uvedl.