Čína představila parkování budoucnosti

Chang-čou – Parkování budoucnosti představila na ekologickém veletrhu v Číně firma Če-ťiang Lej-meng Machinery Equipment. Vymyslela parkovací věže, které mají pomoct vyřešit hned dva problémy, se kterými tamní velkoměsta bojují. Nedostatek místa a špatné ovzduší. Revoluční jsou dobíjecí přípojky u všech kójí, které do baterií aut velmi rychle doplní energii.

Nový druh parkovací věže na zemi zabírá jen dvacet metrů čtverečních a do jejích šesti pater se vejde třicet aut. Ta by na zemi potřebovala plochu větší než tři sta metrů čtverečních. Výrobci navíc tvrdí, že můžou udělat i věž s padesáti patry, ve kterých by zaparkovalo až dvě stě padesát vozů. 

Výrobci počítají hlavně s elektromobily, protože právě pro tato vozidla je věž navržena a nabízí jim další výhody. Tou revoluční je pak dobíjecí přípojka u všech kójí, které do baterií aut velmi rychle doplní energii. Do budoucna má nabíjení fungovat i bezdrátově.   

Dobíjecí systém je ale jen jednou z šestnácti patentovaných technologií, kterými se výrobce chlubí. O zákazníky společnost prý nouzi nemá, nasmlouvala si už stavby za 380 milionů juanů, tedy za jednu a čtvrt miliardy korun. Firma navíc sází na spolupráci s městskými taxislužbami nebo půjčovnami aut. Tvrdí, že její parkovací věže jsou jako základny pro podobné účely ideální a za stání jim na oplátku nabízí výhodnější ceny.

Nové parkovací věže mají být hitem budoucnosti (zdroj: ČT24)