ČOI uložila rekordní pokutu za nekvalitní benzin

Praha - Česká obchodní inspekce (ČOI) uložila pražské společnosti Oil Group pokutu dva miliony korun za prodej nekvalitního benzinu u čerpací stanice v areálu železniční stanice Praha-Bubny. Květnová kontrola zjistila, že se zde prodával benzin, který obsahoval několikanásobně více etanolu a kyslíku, než je povoleno, což mluvčí ČOI Miloslava Fléglová označila za „hrubé nedodržení stanovené jakosti“. Podle serveru Aktuálně.cz je to rekordně vysoká pokuta za prodej nekvalitních pohonných hmot. Server dále upozornil, že čerpací stanice v pražských Bubnech dostala za posledního 2,5 roku už čtyři pokuty.

Květnová kontrola ukázala, že benzin zde obsahoval skoro polovinu etanolu, zákon přitom stanovuje zhruba pětiprocentní maximum. ČOI uvedla, že tak vysoký obsah etanolu mohl být způsoben „pouze fatální výrobní chybou, nebo úmyslnou manipulací s palivem“.

Kyslíku měl v sobě kontrolovaný benzin šestinásobek povolených hodnot, podle inspekce také mohl být znečištěný naftou, což zvyšuje emise a má negativní vliv na katalyzátor.

Zaměstnanec čerpací stanice oslovený Českou televizí se ale brání: „Máme úplně normální benzin. Prostě se stala chyba, že dopravci zůstalo v nádrži asi trochu nafty nebo něčeho, co předtím vezl,“ řekl.

Předchozí pokuty dostal dřívější provozovatel

Předchozí pokuty po kontrolách u bubenské čerpací stanice dostal ještě její dřívější provozovatel, společnost Doprava Janoušek – bylo to postupně 300 tisíc korun, 750 tisíc a 1,5 milionu korun. Firma vedle pumpy v pražských Bubnech dostala v minulosti také dvě pokuty po kontrolách u stanic v Rotavě na Sokolovsku.

Vysoké pokuty za prodej nekvalitních pohonných hmot opakovaně dostává také společnost H&D Oil. Jak uvedl server, po kontrolách v jejích čerpacích stanicích v Roudnici nad Labem, Chebu a Netvořicích na Benešovsku jí ČOI za posledních dva a půl roku uložila sedm pokut za celkem pět milionů korun. Nejvyšší byla 1,5 milionu za prodej benzinu znečištěného naftou a nafty kontaminované benzinem v Roudnici nad Labem.

Firma Falko II. Czech pak měla platit dohromady zhruba 4,5 milionu po kontrolách v Havlíčkově Brodě, Olešné, Hlinsku, Třemošnici, Seči a Smržovce.

Inspekce zveřejnila údaje, podle nichž se kvalita paliv u čerpacích stanic v červenci výrazně zlepšila - podíl nevyhovujících pohonných hmot klesl na 1,3 procenta z červnových 5,4 procenta, a byl tak zatím nejnižší za letošní rok. V prvním prázdninovém měsíci inspektoři ČOI odebrali 223 vzorků paliv, z nichž tři vzorky benzinu nevyhověly. V případě nafty ČOI vůbec poprvé v historii kontrol nezaznamenala žádné porušení předpisů.

Podle mluvčí České obchodní inspekce Miloslavy Fléglové k dobrým výsledkům kontrol pomohlo i zveřejňování prodejců nekvalitních pohonných hmot. Ke snížení počtu prohřešků přispívá údajně také využívání mobilních laboratoří, které jsou schopny provést rozbor vzorků v řádu několika hodin.

Předseda představenstva Sdružení čerpacích stanic ČR Ivan Indráček ale namítá, že prodejci na seznamu ČOI se ne vždy dopustili vážných pochybení, často se jednalo spíše o odchylky. V takovém případě je podle něj zveřejnění kontraproduktivní a ČOI by měla informovat o závažnosti zjištění.