Siemens podle německého tisku uvažuje o zrušení tisíců pracovních míst

Frankfurt nad Mohanem – Německý strojírenský konglomerát Siemens údajně jedná o zrušení tisíců pracovních míst – reaguje tak na slabé ekonomické podmínky, a to zejména v Evropě. Informoval o tom německý tisk. Podle listu Die Welt je ohroženo až 10 tisíc pracovních míst. Siemens je největší strojírenskou firmou v Evropě – zaměstnává přes 400 tisíc lidí a působí i v České republice, kde má zhruba 10,5 tisíce zaměstnanců.

Interní jednání o snižování počtu zaměstnanců jsou podle listu Börsen-Zeitung v raném stádiu a rozhodnutí by mohlo padnout v říjnu či listopadu. Generální ředitel podniku Peter Löscher již minulý měsíc uvedl, že firma bude muset snížit náklady a zeštíhlit své aktivity.

List Börsen-Zeitung zároveň upozorňuje, že nové plány znamenají výraznou změnu ve strategii podniku. Za posledních 15 měsíců totiž firma vytvořila po celém světě zhruba 23 tisíc nových pracovních míst.

Siemens v posledním čtvrtletí vykázal nárůst provozního zisku o téměř 60 procent na 1,8 miliardy eur (45 miliard korun). Firma však zaznamenala prudký pokles nových zakázek, které jsou indikátorem budoucího vývoje tržeb. Její zákazníci totiž odkládají investice v důsledku dluhové krize v eurozóně.

Siemens je vzhledem ke svému rozsáhlému záběru od turbín a rychlovlaků přes průmyslové roboty po osvětlovací techniku považován za indikátora vývoje celé německé ekonomiky. V České republice firma působí na 22 místech a zaměstnává přes 10 tisíc lidí.

Vydáno pod