Za práci načerno padlo na dva tisíce pokut

Praha - Ministerstvo práce a další instituce si v prvním pololetí posvítily na nelegální zaměstnávání. Výsledkem je 95 000 provedených kontrol a 1 936 uložených pokut v celkové výši 106,4 milionu korun. Podle podnikatelů se jedná o šikanu, ministr Jaromír Drábek to však vylučuje.

Kontroly prý nemíří proti švarcsystému

„Jde o boj proti nelegálnímu zaměstnávání bez ohledu na to, zda se to týká tuzemců či cizinců,“ podotkl Drábek. Podle něj kontroly nesměřují proti takzvanému švarcsystému, který legislativa neupravuje.

Pokuty jsou přísnější, mají odstrašující účinek

Postihy za nelegální práci jsou od ledna přísnější. Člověku, který dělá načerno, hrozí pokuta až 100 000 korun. Firma, která takto pracovníky zaměstnává, může mít sankci od 250 000 korun do deseti milionů. Podle ministra mají tyto sazby odstrašující účinek.

„Nelegální zaměstnávání není nic jiného než okrádání veřejných rozpočtů, ale taky vytváření neférového konkurenčního prostředí,“ podotýká Drábek.

V prvním čtvrtletí kontroloři inspekce práce, cizinecké policie, správ sociálního zabezpečení, celní správy a úřadů práce provedli bezmála 39 000 kontrol. Uložili 1 273 pokut ve výši 73,7 milionu korun. Ve druhém čtvrtletí se konalo 56 329 kontrolních akcí. Výsledkem bylo 663 pokut za téměř 32,7 milionu korun.

Firma
Zdroj: ČT24

Zbývá ještě dost nezaplacených pokut

„My máme ještě 131 milionů korun uložených pokut, které ještě nenabyly právní moci a vede se o nich řízení,“ potvrzuje Drábek.

Podnikatelé si stěžují na šikanu

Drábek potvruje, že ministerstvo eviduje 15 podnětů, které se týkají průběhu kontrol. V celkovém čísle to tak považuje za nicotné a k žádné šikaně by docházet nemělo. Na přehnané kontroly si stěžuje i ODS.