D1: Opravy ještě nezačaly a už nejsou peníze

Praha - Oprava dálnice D1 ještě nezačala a už hrozí, že se práce po prvních úsecích zastaví. Ministerstvo dopravy má příští rok dostat na výstavbu silnic o čtyři miliardy míň. Krizový scénář pro ten případ navrhuje další etapy odložit.

Každý rok opravit pět desetikilometrových úseků – to byl původní plán ministerstva dopravy. Teď se připravuje na variantu, že bez chybějících miliard tak rychle stavět nebude. „Můžeme skončit u toho, že D1 bude v polorozdělaném stavu,“ tvrdí mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák.

František Lehovec: Polorozdělaný stav si nedovedu představit

„Já si dost dobře nedokážu představit, že by to veřejnost mohla vůbec přijmout. Náklady jsou sice vysoké, nejsou ale kardinální,“ tvrdí František Lehovec z ČVUT.

Jenže podle dopravních expertů by právě zastavení modernizace bylo to nejhorší, co by mohlo dálnici potkat. „D1 představuje nejdůležitější páteřovou komunikaci, a jestli ta nebude v pořádku, tak atraktivita a konkurenceschopnost České republiky bude klesat,“ podotýká prorektor ČVUT Petr Moos.

Dálnice D1
Zdroj: ČT24

I kdyby se modernizace tepny zastavila, ŘSD by stejně muselo na těch nejhorších úsecích aspoň provizorně opravit povrch vozovky. A to by stálo desítky milionů korun. Stát by tím navíc taky riskoval, že přijde o miliardy z evropských dotací. Modernizace byla totiž mezi náhradními programy, na které se měly využít právě peníze z Bruselu. „Pokud my nebudeme mít peníze na spolufinancování, tak nebudeme schopni vyčerpat veškeré finanční prostředky, které Evropa nabízí,“ doplňuje Novák.

Ministerstvo financí zatím nechce říct, jestli k naplnění tohoto krizového scénáře dojde. A nebo jestli rozpočet dopravě nakonec navýší. „V této fázi bych určitě nechtěl komentovat přípravu rozpočtu na rok 2013,“ říká Jan Gregor, náměstek ministra financí.

Už teď je ale jisté, že ani v první fázi opravy D1 se nebude najednou stavět na pěti úsecích, na které má ŘSD stavební povolení, ale pouze na čtyřech.

"Úseky v té části dálnice Lhotka - Velká Bíteš a Velká Bíteš – Devět Křížů jsou připravovány oba dva s tím, že zahájen bude v letošním roce pouze jeden,“ říká Martina Vápeníková, mluvčí ŘSD.

Které firmy budou na těchto čtyřech úsecích stavět, by mělo být jasné během září.