Češi vidí ekonomickou situaci země černě

Praha - Dvě třetiny Čechů hodnotí ekonomickou situaci špatně, stejně kritičtí jsou Slováci. Vůbec nejhůř vidí situaci země Maďaři. Ze zemí ve středoevropském regionu jsou optimističtější Poláci, kde je k situaci v zemi kritická více než třetina. Neradostné zprávy přineslo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Češi lepším zítřkům nevěří

Nejméně příznivá očekávání v polovině letošního roku vyjadřovali Češi. Jen šest procent z nich si myslí, že by se v následujícím období mohla situace zlepšit. Zhoršení předpokládají skoro tři pětiny.

„Očekávání vývoje ekonomické situace obyvatel se s výjimkou Slovenska proti počátku roku poněkud zlepšila, ale ve všech případech zůstávají výrazně horší, než byla po odeznění první fáze globální ekonomické krize v polovině roku 2010,“ uvedlo CVVM.

Maďaři jsou pesimističtí k pozici domácností

Materiální životní podmínky domácností hodnotí Poláci a Češi častěji kladně než záporně. Poláci jsou mírně optimističtější. Nejskeptičtější pohled na materiální životní podmínky mají dlouhodobě Maďaři, kde pouze osm procent vidí situaci domácností kladně a více než polovina naopak záporně.

Očekávání vývoje materiálních podmínek vlastních domácností ve všech čtyřech zemích převažují negativní nad pozitivními. Ve všech zemích se nicméně očekávání zlepšila, nejvýrazněji v ČR, která se tak posunula z posledního místa před Maďarsko.

CVVM výzkum provedlo počátkem června, dotazováno bylo 1 034 lidí starších 15 let. V dalších zemích výsledky shromáždily partnerské organizace ze skupiny CEORG (Central European Opinion Research Group).