Vláda chce zjednodušit systém čerpání evropských peněz

Praha – Vláda na svém dnešním zasedání schválila návrh, který má za cíl zjednodušit systém dotací z evropských fondů na období 2014 až 2020. Snazší má být také kontrola využívání evropských peněz. Novináře o tom informovala na tiskové konferenci po jednání vlády její vicepremiérka Karolína Peake. Česko má nyní dotace z Bruselu pozastavené v sedmi programech z čtyřiadvaceti. S obnovením čerpání dotací může ale mít problémy, a pokud by je Brusel Česku utnul nadobro, mohlo by se obnovování toku peněz do Česka protáhnout.

Návrh vytvořila pracovní skupina za účasti ministerstva pro místní rozvoj, resortu financí a ministerstva práce a sociálních věcí. Výsledkem její práce je mimo jiné návrh na zjednodušení pravidel pro čerpání evropských peněz. Pravidla mají být též jednotná, zatímco nyní má každý dotační program svá.

Miroslav Kalousek, ministr financí

„Z mé strany jsem prezentoval výrazné snížení administrativní zátěže z hlediska sjednocení kontroly.“

Pro nastavení pravidel nového dotačního období chce vláda využít i nedávné špatné zkušenosti s kontrolou a auditem poskytnutých dotací. Čerpání dotací v Česku v posledních měsících doprovázela řada problémů. Evropská komise vytýkala České republice právě například nedostatečnou kontrolu a audit. Čas na nápravu dostala vláda do června. Jedním ze schválených nápravných opatření je přesun kontroly a auditu na ministerstvo financí.   

Brusel v červenci po splnění takzvaného akčního plánu proplácení dotací do Česka obnovil. Na peníze z Bruselu si ale bude muset dál počkat sedm operačních programů, které spravují tuzemské úřady, mezi nimi i největší program Doprava a Životní prostředí.

V období let 2007 až 2013 může Česko získat z Bruselu podle aktuálního kurzu uváděného ministerstvem pro místní rozvoj 778,5 miliardy korun. Celkem úřady proplatily příjemcům dotací od roku 2007 do začátku května 333,8 miliardy korun. Zbytek peněz zatím zůstává nevyčerpán.

Kolik peněz bude mít Česko v unijním rozpočtovém období 2014 až 2020 v evropských fondech k dispozici, zatím není jasné. Podle dřívějšího vyjádření MMR je ale pravděpodobné, že to bude méně než nyní. Fondy navíc už nebudou poskytovat jen tradiční dotace, ale zvýší se podíl vratných  úvěrů s nízkým úrokem.