USA jde po krku bankám obchodujícím s Íránem, další je Commerzbank

Frankfurt – Spojené státy vyšetřují další a další banky, které mají nějaké obchodní transakce s Íránem. Další takovou je po StanChart a Deutsche bank i jiná německá banka Commerzbank. Nyní tak může čekat „značně negativní“ finanční důsledky. Možná pokuta může překročit její rezervy vytvořené pro případ takovýchto událostí. Commerzbank to podle německého listu Die Zeit uvedla ve sdělení pro akciovou burzu. Vyšetřována je i Royal Bank of Scotland (RBS).

Commerzbank sdělila, že s Íránem nijak neobchoduje od roku 2007. Tehdy vstoupily v platnost zostřené americké sankce na obchodování s touto zemí vyhlášené kvůli tomu, že rozvíjí jaderná zařízení schopná vyrábět jaderné zbraně. Na obchody s Íránem před tímto datem už ovšem doplatila britská banka Standard Chartered.   

Americké úřady podle tisku vyšetřují kvůli obchodům s Íránem i největší německou banku Deutsche Bank a několik dalších významných evropských bankovních společností. Americké ministerstvo spravedlnosti údajně zkoumá podezření, že banky prostřednictvím svých amerických poboček přesunovaly miliardy dolarů v rámci obchodů se zeměmi, na něž USA uvalily sankce. Také Deutsche Bank minulý týden uvedla, že od roku 2007 se v obchodování s Íránem ani s dalšími zeměmi podléhajícími sankcím neangažuje.

Podle dnešního listu Financial Times vyšetřují americké federální úřady kvůli podezření na porušování sankcí vůči Íránu i britskou Royal Bank of Scotland (RBS). Banka se k tomu odmítla vyjádřit a odkázala na svou pololetní zprávu ze 3. srpna. V té stojí, že RBS zahájila jednání s britskými a americkými úřady, ve kterých chce dokázat, že její transakce byly v souladu s regulacemi a americkými ekonomickými sankcemi vůči Íránu.

Citace pololetní zprávy RBS:

„Náklady na vyšetřování, náprava chyb a vzniklé závazky mohou mít významný negativní vliv na čistá aktiva, provozní výsledky i peněžní toky v kterémkoliv období.“

Standard Chartered se minulý týden s finančním úřadem státu New York pod hrozbou ztráty bankovní licence dohodla, že zaplatí 340 milionů dolarů (téměř sedm miliard Kč) za urovnání obvinění z praní špinavých peněz. I britská banka je vyšetřována za obchodování s Íránem do roku 2007, kdy ještě banky mohly s Íránem v omezené míře obchodovat.