Egypt oficiálně požádal MMF o půjčku 4,8 miliardy dolarů

Káhira – „Oficiálně jsme požádali o úvěr 4,8 miliardy dolarů a nyní se vedou o této žádosti jednání,“ prohlásil dnes před novináři mluvčí egyptského prezidenta poté, co Káhiru navštívila výkonná ředitelka MMF Christine Lagardeová. Žádost o půjčku potvrdil jeden z činitelů MMF. Země se přitom již dříve snažila půjče od MMF vyhnout, neboť podle agentury AFP se Egypt nechtěl podřizovat úvěrovým přísným podmínkám. Egypt o návštěvu Lagardeové sám požádal a její příjezd by mohl signalizovat oboustrannou ochotu sjednat dlouhodobou dohodu.

Lagardeová po jednání s egyptským prezidentem Muhammadem Mursím a dalšími činiteli novinářům řekla, že fond hodlá Egypt podpořit. Dodala, že tým MMF bude ve čtvrtek diskutovat o podrobnostech pomoci, poté odletí do Washingotnu a o něco později se vrátí do Káhiry k dojednání zbylých problémů.   

Anna Janků, spolupracovnice ČT

„Je to původní půjčka co minulý parlament odmítl, protože se prý jednalo o lichvu, neboť v islámském bankovnictví neexistují úroky.“

Egypt chtěl původně jednat o půjčce 3,2 miliardy dolarů, která by pomohla odvrátit rozpočtovou krizi a zvýšila důvěryhodnost země v očích zahraničních investorů. Loni přitom země půjčku od MMF i od Světové banky odmítla. Důvodem údajně měly být přísné úvěrové podmínky a také to, že pomoc Egyptu nabídly Spojené arabské emiráty.

Za osmnáct měsíců politických otřesů se problémy rozpočtové a platební bilance země výrazně zhoršily. Egyptské devizové rezervy klesly na necelou polovinu úrovně před povstáním proti Mubarakovi a investoři nejsou ochotni se vracet, protože se kromě politické nejistoty bojí prudké devalvace měny.

Telefonát spolupracovnice ČT v Egyptě Anny Janků (zdroj: ČT24)