Maxisázka láká na stoprocentní výhru, přesto se množí stížnosti

Praha - Stoprocentní šance, že vyhrajete ve Sportce - na to láká společnost Maxisázka, která od lidí vybírá peníze na hromadné sázení. Podle státního dozoru může jít o nelegální loterii a Sazka se od celého projektu distancuje a sázkaře před ním varuje. Garantované výhry, pokud tedy vůbec jsou, můžou být jen pár korun.

V jednotě je síla - tomu už uvěřilo několik stovek sázkařů, kteří hromadně začali sázet Sportku přes Maxisázku. Podle informací České televize na jeden tah Sportky firma vybere i víc než sto tisíc korun. V případě, že výhra nepadne, Maxisázka slibuje vrácení vkladu - jenže za výhru se počítá i částka ve výši 1 haléře. Vklad je přitom od 50 korun do 170.

Množí se stížnosti

Na internetu se už proto objevují první stížnosti sázkařů. „Vyhrál jsem jednou 5 a jednou 7 korun, jsem v balíku,“ tvrdí sázkař. „Určitě vyplácíme i vyšší výhry. Nebudeme zveřejňovat výhry, nechceme, aby nám někdo koukal do toho, kolik vyplácíme,“ kontruje Jiří Staněk z Maxisázky.

Za zprostředkování si firma bere provize. Nikdo ale nemá jistotu, že případnou výhru skutečně celou vyplatí. „Sazka už upozornila provozovatele Maxisazka.cz, že jejich činnost odporuje současné platné legislativě,“ říká mluvčí společnosti Sazka Václav Jalovecký.

„Jestliže jsou tam tři atributy, vklad, náhoda a výplata výhry, tak to jasně podléhá loterijnímu režimu a tudíž by měli mít na toto povolení,“ potvrzuje Karel Korynta, ředitel odboru státního dozoru nad sázkovými hrami.

Projektem se začal zabývat i Státní dozor nad loteriemi. I když se firma brání, že je sázkové společenství, podle něj naplňuje všechny body nelegální loterie. Dal proto podnět finančnímu úřadu v Ústí nad Labem, kde má firma sídlo.

Maxisázka není novinkou

Není to první pokus o hromadné sázení v Česku. Tyto sázky se objevovaly i v dobách Rakouska-Uherska. Malé výhry se vyplácely, kdežto ty velké zůstaly ve společnosti. Podle tehdejšího zákoníku to byl podvod a pokuta byla až 900 zlatých. Pokud se teď prokáže, že je Maxisázka nelegální, hrozí pokuta až 10 milionů či trestní stíhání.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod