Kvůli ekonomické krizi se Britové vrací ke dvougeneračnímu bydlení

Londýn – Podle zprávy společnosti Aviva, kterou cituje server Guardian.co.uk, rodiny v Británii znovu objevují ekonomické benefity společného soužití více generací. Důvodem jsou zejména vysoké ceny bydlení, rostoucí nezaměstnanost a potřeba pečovat o starší rodiče. Ti, kteří se k tomuto způsobu života rozhodli, podle výzkumu ušetří měsíčně v průměru 225 liber (více než 7 tisíc korun).

Zvyšující se ceny bydlení, rostoucí nezaměstnanost mezi mladými lidmi a vysoké náklady na péči o starší členy rodiny jsou faktory, kvůli kterým se britské rodiny vrací ke společnému mezigeneračnímu bydlení. Podle výzkumu společnosti Aviva se jedná o rostoucí trend. A ozývají se i hlasy, že by si tento způsob žití zasloužil podporu ze strany státu.

„Pravděpodobně se budeme stále častěji setkávat s tím, že více domácností bude sdílet obytný prostor, náklady na bydlení a péči. Dává to smysl nejen ekonomicky, ale má to i sociální přínosy: Lidé se nebudou cítit osamělí a vzájemná péče podpoří porozumění mezi generacemi,“ říká Stephen Burke, ředitel agentury United for All Ages. „Rodiny se rozhodly žít dohromady, aby přežily a prospívaly v těžkých časech. Společnost i vláda by si to měly uvědomit a podporovat to,“ dodává.

Současná vládní politika podle Burkeho nebere mezigenerační soužití v potaz a dostatečně nepodporuje například pečovatele žijící ve společné domácnosti nebo úpravy domů a bytů pro soužití více rodin.

Prim hrají ekonomické důvody

Průzkum, kterého se zúčastnily více než dva tisíce respondentů, ukázal, že lidé v dospělém věku nejčastěji zůstávají ve společné domácnosti s rodiči v době, kdy studují nebo si hledají práci. Jako důvod přitom uvádí peníze – buď si nemohli dovolit samostatné bydlení, nebo jim soužití s rodiči umožnilo si na svoje vlastní bydlení našetřit.

„Tato studie jasně ukázala, že mladí lidé se musí kvůli cenám potravin, bydlení a energií, nedostatku pracovních míst a slabším vyhlídkám uchýlit k životu závislému na rodičích, spíše než aby se postavili na vlastní nohy,“ uvedl Angus Hanton, spoluzakladatel Mezigenerační nadace Intergenerational Foundation. Domnívá se, že zpráva zároveň vyvrátila mýtus, podle kterého se mladí lidé přiživují na rodičích – ukázala totiž, že s rodiči žijí proto, aby mohli spořit, a nikoliv utrácet peníze, které vydělají.

Důvody ale nejsou jen finanční – desetina respondentů uvedla, že žije ve společné domácnosti se starším příbuzným, protože o něj musí pečovat. Že stále více lidí přebírá zodpovědnost za péči o své rodiče a příbuzné, potvrdila i Helena Herklots, výkonná ředitelka charitativní organizace britských pečovatelů Carers UK. Mnozí z nich podle Herklots musejí od základu změnit svůj život, aby se mohli péči o blízké věnovat – mění bydliště nebo odcházejí ze zaměstnání.