NWR klesl zisk o 60 procent, přesto výsledek analytiky příjemně překvapil

Praha - Těžební společnosti NWR za první pololetí klesl čistý zisk meziročně o 60 procent a dosáhl tak částky 35 milionů eur (cca 873 milionů korun). Klesly i výnosy, a to o 17 procent na 694 milionů eur (17,35 miliardy). Za výsledkem stojí nižší ceny koksovatelného uhlí. I přes značný pokles však výsledek společnosti analytiky překvapil a hodnotí ho dobře - akcie reagují pozitivně.

Podmínky na trhu jsou náročnější, výsledky však nejsou špatné

„Převládající strukturální potíže zemí eurozóny nadále negativně ovlivňovaly náladu na trzích, což vedlo ke zpomalení regionálního trhu s ocelí. V celosvětovém měřítku se projevuje převis nabídky na trhu s koksovatelným uhlím, což vede k pádům spotových cen,“ uvedl předseda představenstva Mike Salamon.

Pololetní výsledky NWR jsou tak podle Salamona vzhledem k situaci na trhu dobré. „Podařilo se nám vyvážit dopady cenových tlaků zlepšením produktového mixu, výší produkce a striktní kontrolou nákladů,“ dodal.

Míň se vytěžilo, míň se i prodalo

  • Firma v prvním pololetí vytěžila 5,8 milionu tun uhlí, tedy meziročně zhruba o procento méně.
  • Externí prodeje uhlí činily 4,8 milionu tun, což představuje pokles o 11 procent.
  • Produkce koksu se meziročně snížila na 349 000 tun ze 400 000 tun.
  • Externí prodeje koksu klesly na 303 000 tun z 321 000 tun.

Za celý letošní rok NWR předpokládá produkci uhlí v rozmezí mezi 11 až 11,1 milionu tun a externí prodeje v objemu mezi 10,3 až 10,4 milionu tun. Produkci koksu očekává ve výši 700 000 tun a prodeje koksu ve výši 600 000 tun.

„Navýšení cíle prodeje má dva důvody. První je ten, že se nám relativně daří ve výrobě. A druhý důležitý důvod je to, že se domníváme, že objemy energetického a koksovatelného uhlí, které máme na letošní rok nakontrahovány, také skutečně prodáme. Necítíme proto potřebu omezovat výrobu, a to i přesto, co se ve středoevropském a světovém hospodářství nyní děje,“ tvrdí finanční ředitel Marek Jelínek.

Důl Karviná, závod ČSA
Zdroj: ČT24/OKD

Cena koksu stoupla o 11 procent

Průměrná prodejní cena energetického uhlí sjednaná NWR pro letošní rok činí 74 eur za tunu, což je proti loňským cenám nárůst o 11 procent. Ceny dojednané pro dodávky koksu ve třetím čtvrtletí zůstaly v porovnání s předcházejícím čtvrtletím zhruba nezměněny na úrovni 294 eur za tunu.

Za první pololetí navrhlo představenstvo společnosti mezitímní dividendu 0,06 eur na akcii - tedy polovinu čistého zisku připadajícího na jeden cenný papír NWR.

Důkladně se přezkoumává projekt Debiensko, doly v Karviné se rozšíří

„Tento proces zabere několik měsíců. Jak jsme oznámili v květnu, přezkoumání projektu je vyvoláno změnou vodohospodářské situace a inflačními tlaky na polském trhu důlních stavebních prací,“ napsala firma ohledně dolu Debiensko.

„Osobně si myslím, že to není jen o samotném projektu, ale o výhledu trhu, kde produkce oceli v regionu začala v létě výrazně klesat. Takže firma bude spíš vyčkávat a koukat se na trh, co se děje, a teprve pak se o projektu rozhodne,“ říká Petr Bártek, analytik České spořitelny.

Důl Debiensko
Zdroj: ČT24/Wikipedia

Projekt rozšíření dolu Karviná, kterým NWR získá přístup k dalším 30 milionům tun tvrdého koksovatelného uhlí do roku 2017, pokračuje prý podle plánu.

Do společnosti už nastoupil Gareth Penny, který v říjnu vystřídá Salamona v pozici předsedy představenstva.

Společnost New World Resources, která má sídlo v nizozemském Amsterodamu, je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Klíčový majetek NWR představuje černouhelná těžební společnost OKD, která provozuje na Ostravsku a Karvinsku čtyři doly. Dalšími dceřinými firmami NWR jsou producent koksu OKK Koksovny a polská NWR Karbonia.

Petr Bártek komentuje výsledky NWR (zdroj: ČT24)
Vydáno pod