Stavebnictví si bude muset poradit samo, stát jeho motorem nebude

Praha - Stavaři si budou muset poradit s nedostatkem zakázek a celkově slabým zájmem veřejnosti sami. Díky své finanční situaci totiž stát podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby nebude hnacím motorem tohoto odvětví. To, co tedy stavebním firmám zbývá, je spolehnout se na soukromou poptávku - už nyní je jasné, že o zakázky se bude muset bojovat a cenové soutěžení jistě nebude výjimkou.

Řešením byla realokace evropských projektů - nenašlo to pochopení

„Jedním z řešení, které mohlo sektoru stavebnictví výrazněji pomoci, byla realokace evropských projektů z takzvaných měkkých, chlebíčkových projektů, do projektů tvrdých, tedy infrastrukturních,“ uvedl šéf MPO. Tento záměr však nelze realizovat, protože nenašel pochopení u Evropské komise.

Místo podpory staveb se dočkali škrtů

„Očekáváme od vlády odpověď na otázky, jaká prorůstová opatření chystá, kam budou směřovat, kdy budou nastartována, co konkrétního pro stavebnictví přinesou,“ podotýká prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš, který rovněž kritizoval škrty státních investic v oblasti dopravních staveb, bytové výstavby i životního prostředí.

Novostavba
Zdroj: ČT24

Dvě ze tří firem očekávají snížení tržeb

Dvě ze tří českých stavebních firem letos kvůli poklesu odvětví očekávají snížení tržeb. Nejčernější výhled mají představitelé firem v inženýrském stavitelství, které z velké části závisí na investicích veřejného sektoru. Návrat k růstu tržeb se nebude asi konat ani v roce 2013, výnosy už by ale měly přestat klesat.

Pokles odvětví za celý rok 2012 odhadují ředitelé stavebních podniků o 6,9 procenta. Stavařům se zatím neblýská na lepší časy, prognózy pro příští rok jim opět dělají vrásky na čele i přesto, že k jistému zlepšení možná dojde. „Nepředpokládáme, že by se české stavebnictví v nejbližších letech vrátilo na hodnoty objemů z let před krizí,“ řekl odborník na stavebnictví z KPMG ČR Pavel Kliment.

Stavební firmy prořídnou o 12 procent

Kvůli snižování výkonu odvětví očekávají stavební manažeři, že počet stavebních firem jen letos klesne o 12 procent. Z trhu zmizí hlavně menší a střední firmy.

Stavebnictví tématem Ekonomiky ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod