Státní rozpočet „v přímém přenosu“ startuje v roce 2013

Praha – Rozpočet na rok 2013 bude nově sestavován v systému Státní pokladny, který by měl propojit státní organizace, jejichž hospodaření tak bude možné podrobně sledovat - ministři například budou moci v každém okamžiku znát finanční situaci svého resortu. Informace o vývoji rozpočtu ve zjednodušené formě bude mít k dispozici i veřejnost, a to na portálu veřejné správy. V systému bude zapojeno více než 17 tisíc účetních jednotek. Novinku zavádí ministerstvo financí.

„Základním cílem je kvalitní řízení veřejných financí a vedlejším produktem je transparentnost,“ uvedl k projektu Kalousek. Zároveň dodal, že MF počítá s návratností investice do šesti let. „Z těch zemí, kde to funguje, je to jedna z nejrychleji vrácených investic,“ dodal ministr.

Systém například umožní lepší nakládání s volnými penězi státu. Nemůže se tak podle ministra stát, že by například u nějakého státního fondu na účtech ležely volné miliardy korun, MF o tom nevědělo a půjčilo si peníze na finančním trhu.

Podle náměstka ministra financí Zdeňka Zajíčka budou v systému nejen ministerstva, ale i státní fondy, obce, kraje nebo veřejné vysoké školy. „Do systému tak bude mít přístup více než 100 tisíc lidí,“ uvedl Zajíček.

Ředitel rozvoje IT na MF Radoslav Bulíř nicméně ujistil, že ministerstvo provádí několik zátěžových testů a neočekává nějaké zásadní kolapsy systému. „V objemových testech máme hranici, že systém musí vydržet čtyřnásobek transakcí, které máme standardně vypozorované,“ sdělil Bulíř.

Roční provoz bude stát stovky milionů

Ministerstva a rozpočtové organizace by se měly zapojit do systému Státní pokladny od ledna 2013, již nyní posílají do systému data pro přípravu rozpočtu na příští rok. Celkové náklady na vytvoření systému Státní pokladny činily ke konci června letošního roku 3,2 miliardy korun. Systém Státní pokladny začalo ministerstvo financí připravovat v roce 2008.

Experti si od nového systému slibují zprůhlednění a zpřehlednění hospodaření státu. Provoz ale levný nebude - roční náklady s obsluhou systému se nyní pohybují kolem 500 milionů korun, MF ale počítá ve standardním provozu s nižšími náklady. Podobný systém už zavedla řada členských států Evropské unie.

Kromě Rozpočtového informačního systému začne fungovat i Centrální účetní systém. Ten by měl evidovat veškerý státní majetek a také ho ohodnocovat. Zbývající dva systémy - Platební styk a Řízení státního dluhu - jsou už v provozu. Systém platebního styku provozuje Česká národní banka.