Brusel možná brzy otevře kohoutky dotačnímu programu Doprava

Praha – Do tuzemského největšího dotačního programu Doprava možná zase potečou evropské peníze. Ministerstvo dopravy totiž dokončuje s Evropskou komisí jednání o obnovení plateb. Pokud by tedy Brusel začal Česku již vynaložené peníze proplácet, může do České republiky ještě do konce letošního roku dorazit zhruba osmdesát miliard korun. Na setkání lídrů českého stavebnictví to dnes řekl ministr dopravy Pavel Dobeš.

O zpětné uznání a proplacení výdajů, tedy takzvanou certifikaci, už program Doprava nežádá Evropskou komisi od loňského roku. Mezitím se ale v programu nahromadily žádosti o zpětné proplacení za přibližně devadesát miliard korun, uvedl dnes Dobeš. Podle něj ale stále není jasné, kolik peněz z uvedených devadesáti miliard nakonec unie skutečně proplatí.

V ohrožení je podle Dobeše asi deset miliard korun. „To ale neznamená, že o tyto peníze přijdeme,“ řekl ministr. Peníze totiž prý bude možné čerpat, jestliže stát připraví takzvané náhradní projekty, například modernizaci dálnice D1. Podmínkou ovšem podle Dobeše je, že Státní fond dopravní infrastruktury bude mít dost peněz na spolufinancování projektů.   

Česká republika od března nežádala unii o proplácení dotací kvůli podezření na různé nesrovnalosti v dotačním systému. Uskutečněním takzvaného akčního plánu se stát pokusil dát věci do pořádku. Evropská komise pokrok uznala a v červenci oznámila částečné obnovení dotačního toku. Přesto ale evropské peníze dál na začátku července neproudily do sedmi z osmnácti operačních programů, které spravují tuzemské úřady, včetně programu Doprava. Komise s nimi totiž řeší podezření na různé nesrovnalosti zvlášť.