Španělsko údajně jedná o finanční pomoci

Madrid - Španělsko jedná se svými partnery v eurozóně o podmínkách pomoci, která by snížila náklady na úvěry země. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na tři zdroje obeznámené se situací. Podle zdrojů však stále nepadlo závěrečné rozhodnutí o tom, zda Španělsko nakonec žádost o pomoc podá. Podle analýzy banky Goldman Sachs by se tak mohlo stát zhruba v polovině září. V minulosti se ovšem spekulovalo o tom, že na záchranu velkého Španělska už by eurozóna nemusela mít dostatek prostředků.

Za nejlepší variantu je považován postup, v rámci kterého by současný evropský záchranný fond EFSF nakoupil španělské dluhopisy v rámci aukce na primárním trhu a Evropská centrální banka by intervenovala na sekundárním trhu, kde se s dluhopisy dále obchoduje. Jednání měla podle jednoho ze zdrojů začít před několika týdny, avšak zatím se nejednalo o přesné částce.

Žádost o pomoc nepřijde dřív než v září

Další zdroje však jsou více obezřetné. Jeden z nich uvádí, že o pomoci pro Španělsko není zatím nic jasného a podle jiného se dokonce žádná jednání nekonají. Úřad španělského premiéra odmítl tuto záležitost komentovat. Mluvčí ministerstva hospodářství pouze uvedla, že v postoji Španělska se nic nezměnilo a země bude o dalším postupu rozhodovat až po zasedání měnového výboru Evropské centrální banky 6. září, protože doufá, že banka zveřejní své plány na případné intervence na dluhopisových trzích.

I podle jednoho ze zdrojů by případné formální oznámení pomoci přišlo nejdříve 12. září, kdy by měl německý Ústavní soud rozhodnout, zda bude Německo moct dokončit ratifikaci vzniku stálého záchranného fondu eurozóny ESM. Další postup by však poté měl být velmi rychlý. V polovině září požádá Španělsko o pomoc i podle analýzy americké banky Goldman Sachs. „Vidíme Španělsko jako první v řadě, kdo požádá o pomoc, ačkoliv předpokládáme, že žádost nepřijde dříve než v polovině září,“ odhaduje banka.

Španělsko je považováno v současnosti za dalšího horkého kandidáta na finanční pomoc. Země se již rozhodla požádat o pomoc pro svůj problémový bankovní sektor, přislíbeno má až 100 miliard eur (v přepočtu 2,5 bilionu korun). Minulý měsíc se náklady na úvěry země vyšplhaly na nejvyšší hodnotu od zavedení eura před 13 lety.

Španělsko trápí recese

Španělská ekonomika je v recesi. Letos by podle Mezinárodního měnového fondu měla klesnout o 1,7 procenta a propad hrubého domácího produktu země očekává i v příštím roce. Španělská nezaměstnanost láme rekordy. Bez práce je bezmála čtvrtina Španělů. Míra nezaměstnanosti je nejvyšší od roku 1976, kdy země začala tento ukazatel sledovat.

Ben May, ekonom společnosti Capital Economics

„Je to další příklad zoufalé situace, ve které se ekonomiky nachází. Vzhledem k tomu, že není pravděpodobné, že by se ekonomika v dohledné době vrátila k růstu, a naopak pravděpodobnější, že se bude propadat hlouběji do recese, bude to ještě horší.“

V případě, že by Španělsko o pomoc skutečně požádalo, stalo by se čtvrtou a zdaleka největší zemí eurozóny, která si neví rady s dluhy. Před ním už o finanční pomoc od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu požádaly Řecko, Irsko a Portugalsko. Jenže podle některých ekonomů by si mohla eurozóna na pomoci Španělsku vylámat zuby. Země je asi dvakrát větší než všechny tři státy, kterým už zahraniční partneři poskytli záchranné úvěry, dohromady.