Titul Vinaře roku získalo vinařství Znovín

Praha - Křišťálový pohár pro vinaře roku si z již 10. ročníku prestižní soutěže Vinař roku odneslo vinařství Znovín Znojmo. Podle ředitele vinařství Pavla Vajčnera za tím stály především sladší aromatické vzorky, které firma do soutěže přihlásila. Celkem se o přízeň poroty utkalo 628 vzorků vína, tedy zhruba o stovku víc než loni. Odborná porota ze všech koutů světa - mimo jiné Francie, Británie i Jihoafrické republiky - hodnotila jejich vzhled, aroma i odpovídající barvu.

„Je to velká radost a velké potěšení,“ komentoval výsledek soutěže v rozhovoru pro ČT24 Vajčner. „Já si myslím, že to byla sladší aromatická vína, ať už tramíny, ledová vína nebo výběry z bobulí,“ dodal. Zároveň vyzdvihl i kvalitu dalších vín a vinařů, se kterými se musel Znovín utkat.

Pavel Vajčner, ředitel Znovín Znojmo

„Konkurence je obrovská, na Moravě je spousta skvělých vín a spousta skvělých vinařů.“

Znovín ale není jediným vítězem letošního ročníku Vinaře roku. Za tradiční a ekologické přístupy bylo oceněno vinařství Koráb. Cenu za přínos českému a moravskému vinařství si odnesl Jiří Kopeček z vinařství Valtice. Vzorek, který dostal největší počet bodů od poroty, pocházel z Vinařství Josef Valihrach. Většina vín překonala hranici devadesáti bodů podle mezinárodní stobodové stupnice hodnocení. Podle organizátorů to znamená jediné, že česká a moravská vína dosahují špičkové světové úrovně.

Organizátorem a pořadatelem soutěže je společnost Český archiv vín. Soutěž má za úkol propagovat a prezentovat české a moravské vinařské podniky. Mezi veřejností chce zvýšit povědomí o nejlepší kolekci vín a obeznámit chce spotřebitele i s výsledky jednotlivých kategorií.

Vydáno pod