Apple už rok bez Steva Jobse, přesto stále veleúspěšný

New York - Apple, firma, která omámila svět, je už rok bez svého magického lídra Steva Jobse. ten se právě před rokem, 25. srpna, odhodlal kvůli své nemoci předat kormidlo svému kolegovi Timu Cookovi. Necelý měsíc a půl nato prohrál svůj boj s rakovinou. Jeho smrt zasáhla celý svět, společnost však jede dál a jeho odkaz se s ní nese. Oblíbenost produktů tohoto giganta neupadla, naopak, v průběhu roku byl představen nový iPhone 4S a jeho prodeje trhaly rekordy.

Co se událo za rok, co zde Jobs není

Představení iPhonu 4S

Předobjednávky na nový telefon iPhone 4S překonaly všechny  rekordy. Během prvního dne, kdy bylo možné objednávky zadávat, si mobil rezervovalo více než milion lidí v sedmi zemích světa. Dosavadní rekord za první den činil zhruba 600 tisíc kusů.

Uvedení nového iPadu

Společnost Apple uvedla další generaci svého populárního tabletu iPad. Novinka měla mimo jiné výkonnější procesor, větší rozlišení displeje a podporu pro rychlejší přenosy mobilních dat. Ve Spojených státech se začala prodávat 16. března, v Česku o týden později.

Jako první produkt Applu podporuje sítě takzvané čtvrté generace, které mají být svou rychlostí srovnatelné s pevným připojením. Kromě technologie LTE, která je rozšířená v USA (ale Česko i jiné části světa na ni stále čekají) umožňuje datové přenosy i prostřednictvím technologií HSPA+ a HSDPA.

Tim Cook představuje nový iPad
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo/Jeff Chiu

Tim Cook je u zaměstnanců oblíbenější

Generální ředitel americké společnosti Tim Cook si patrně získal ještěvětší oblibu u svých podřízených než jeho legendární předchůdce. Vyplývá to z průzkumu agentury Glassdoor, která zveřejnila na své stránce žebříček nejoblíbenějších šéfů. Cook nasbíral u svých zaměstnanců 97 procent pozitivních hodnocení.

Cook po svém nastoupení do funkce připomněl, že není novým Stevem Jobsem. Bývalý šéf Applu ve své biografii zároveň doporučil Cookovi nemyslet jako on, ale udělat věc, o které si myslí, že je nejlepší. Jeho vystupování by se dalo charakterizovat skvělou sebekontrolou, zároveň je absolutně přesvědčen o dobré budoucnosti společnosti.

Dalším krokem, kterým si nový šéf získal veřejnost, bylo o něco větší otevření se Applu lidem – poprvé v historii firmy. Provedl zároveň audit v čínských výrobních halách. „Je jedno, jestli jde o pracovníky v Evropě, Asii nebo Spojených státech, staráme se o každého bez rozdílu,“ potvrdil Tim Cook.

Tim Cook v Číně
Zdroj: ČT24

Titul nejhodnotnější firmy roku

Před pár dny se společnost Apple se stala nejhodnotnější firmou v historii Spojených států a podle agentury AP i světa. Její tržní kapitalizace se vyšplhala na 623,14 miliardy dolarů a překonala tak rekord konkurenční společnosti Microsoft. Analytici navíc věří, že akcie Applu, které dosáhly hodnoty 664,74 dolaru na akcii, mají ještě další prostor k růstu. Důvodem k optimismu na akciových trzích je i blížící se vydání nových produktů společnosti. Je důležité podotknout, že akcie pohání v jejich růstu zejména blížící se předpokládané datum vydání nových produktů, jako je Apple iPhone a pravděpodobně také Apple iPad mini.

Vydáno pod