Moskva chce omezit konzumaci alkoholu, pít se bude dál

Moskva - Alkohol v ruských reklamách bude od příštího roku zakázaný. Zmizet má z tiskových a internetových novin. Televize a rádia totiž už na něj lákat nesmějí. Ruská vláda tak dále pokračuje v boji proti alkoholismu v zemi. Názor místních obyvatel je rozporuplný, někteří si myslí, že zákaz k ničemu nebude a bude se pít dál a možná i víc.

Rusové jsou ve spotřebě alkoholických nápojů světoví rekordmani, každý z nich ročně vypije až 18 litrů čistého alkoholu, což je o polovinu víc než v zemích Evropské unie.

Dmitrij Janin, šéf Mezinárodní konference spotřebitelů

„Pokud se alkohol zdraží a další generace neuvidí propagaci alkoholu, tak máme šanci, že Rusko v budoucnu nebude alkoholová velmoc.“

Porušení zákazu internetové reklamy může přijít obchodníka v přepočtu až na tři sta tisíc korun. V Rusku je asi 28 milionů alkoholiků, přičemž téměř půl milionů lidí ročně na závislost zemře.  „Zrušení reklamy může některým lidem pomoct. Reagovat na to budou ale hlavně noviny, které ztratí většinu reklamy,“ tvrdí Mike Gibson, šéf reklamní kanceláře.

Místní mají jasno - pít budou stejně nebo víc

  • „Rusové budou pít dále. Podle mě se nic nezmění.“
  • „Myslím si, že lidé alkohol neomezí. Naopak začnou pít více. Budou třeba vyrábět domácí pivo nebo něco podobného.“

V samotných obchodech reklama zůstat může. Alkohol se ale podle pravidel nesmí prodávat od desáté hodiny večerní do jedenácté hodiny dopolední. Vláda taky zpřísňuje postihy obchodníků a barmanů za prodej alkoholu dětem.

Reportáž Veroniky Hudečkové (zdroj: ČT24)