Filipínci vydělávají na zlatě, prodávají ho přímo na černý trh

Manila - Horníci v jižních Filipínách těží z rostoucích cen zlata. Většina vytěženého kovu ale kvůli vyhýbání se daním končí na černém trhu. Nejvíce tohoto zlata se pak dostává přes Hongkong na čínské trhy.

Výdělek filipínského horníka, který neprodává zlato do centrální banky, je desetkrát větší, než je průměr v zemi. V bance by totiž musel rovnou zaplatit daň. Horníci tak prodávají zlato přímo obchodníkům, kteří ho ze země pašují. „Zmizelo osmdesát procent vytěženého zlata. Máme podezření, že bylo propašováno ze země a rozprodáno na černém trhu,“ sdělil ředitel tamního báňského úřadu Leo Jasareno.

Zlato většinou míří na čínský trh. Celková čísla o nelegálním prodeji do Číny ale neexistují. Oficiální zprávy celnic z Hongkongu ovšem říkají, že zatímco v roce 2000 se dostalo z Filipín do Číny jedenáct kilogramů zlata, o deset let později to bylo už jednaosmdesát tisíc kilogramů. Pašerákům se zlato čím dál tím víc vyplácí i proto, že jeho cena na trzích stoupá.

Z Filipín se do světa dostanou víc než dvě třetiny zlata nelegálně. Celosvětově pak zlato prodané na černém trhu tvoří patnáct procent z celkové produkce.

Filipínci vydělávají pašováním zlata (zdroj: ČT24)