Podpora solárních elektráren znovu zdraží elektřinu

Praha - Příští rok kvůli solárním elektrárnám znovu podraží elektřina. Podle Hospodářských novin totiž zákazníci na podpoře obnovitelných zdrojů zaplatí o dalších 8,2 miliardy korun víc než letos. To bude mít kromě účtů domácností tvrdý dopad i na průmysl.

Domácnosti si příští rok za elektřinu připlatí stovky až tisíce korun ročně. Podpora obnovitelných zdrojů totiž naroste o více než 8 miliard a zároveň klesne částka, kterou účet za sluneční elektrárny zmírňuje stát. „V roce 2013 počítáme se snížením státní podpory obnovitelných zdrojů ze současných 11,7 miliardy na 9,7 miliardy korun,“ řekl pro HN mluvčí ministerstva průmyslu Ondřej Jakob.

Podle Hospodářských novin tak domácnostem naroste účet za elektřinu v průměru až o 3,5 procenta. Ještě více na změny doplatí velkoodběratelé, chtějí proto s ministerstvem ještě vyjednávat. „Takový růst by pro nás znamenal další náklady v řádech minimálně desítek milionů korun ročně. Pro firmy ze strojírenského, sklářského či papírenského průmyslu to může znamenat balancování na hraně udržitelnosti,“ potvrdil Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a člen představenstva hutí ArcelorMittal.

Už letos elektřina domácnostem podražila o 3,4 desetiny procenta - ceny šly nahoru po jaderné havárii v Japonsku. Na burze teď ale naopak výkupní cena klesá. Podle optimistů by případné zdražení mohly zmírnit i klesající poplatky na distribuci.

Podpora solárních elektráren znovu zdraží elektřinu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod