Až třetina Čechů recykluje elektrospotřebiče

Praha – Češi se při likvidaci elektrospotřebičů chovají stále šetrněji a oproti předchozím rokům více vracejí použité zařízení přímo prodejcům. Podle společnosti Expert Elektro sáhne k recyklaci až třetina českých zákazníků. Za loňský rok to činí více než 350 tisíc odevzdaných spotřebičů. Sběrem takového množství elektroodpadu se přitom podařilo ušetřit 35 milionů kWh elektřiny. Údaje zveřejnila společnost v tiskové zprávě.

Podle technického ředitele Expert Elektro Petra Novotného se nejčastěji odevzdává bílá technika. Právě pračky, sporáky či ledničky tvoří až pětinu z celkového množství recyklovaného zboží. „Naše služba bezplatného odvozu vysloužilého spotřebiče zaznamenala v loňském roce výrazný nárůst a stejný trend pokračuje i letos,“ sdělil Novotný v tiskové zprávě.

Na výhody, díky kterým se prodejci elektra snaží recyklaci usnadnit, Češi slyší. Důkazem jsou mezinárodní srovnání, kde se ČR umisťuje pravidelně na vysokých příčkách. Například v recyklaci chladicích zařízení je Česko na pátém místě v Evropě. „Když srovnáme celkové prodeje s množstvím odevzdaných elektrospotřebičů, v loňském roce se u nás zrecykloval každý třetí spotřebič v segmentu bílé techniky a dokonce každý druhý v kategorii audio, video a IT,“ vysvětluje dále Novotný.

Vydáno pod