Místní vs. těžaři – bitva o zlatý důl uprostřed Slovenska

Dětva – Na středním Slovensku naplno propukla bitva mezi těžební společností a místními obyvateli. Ti nechtějí povolit těžbu zlata v chudém regionu kolem obce Dětva. Pod známým kopcem Bílý Vrch zde leží 25 tun zlata za miliardy korun. Naleziště je navíc unikátní tím, že kromě zlata neobsahuje žádné jiné kovy. Firma, která drahý kov objevila, ale u místních nepochodila s nabídkami pracovních pozic ani velkých investic.

Nadnárodní těžařská firma vynaložila značné prostředky, aby nalezla vzácnou lokalitu u nenápadného městečka Dětva na středním Slovensku. Naleziště se nachází za průmyslovým areálem, kde se za socialismu vyráběly obrněné transportéry. Nejlepší podobné místo, které skrývá téměř výhradně zlaté žíly bez dalších vzácných kovů, se nachází až v Turecku.

Okolní obce ale nechtějí o bohatství pod jejich nohama ani slyšet. „Tady těžit zlato, z toho nebudeme my nic mít - jen nemoci, co nám tady vyvolají a pak půjdou domů,“ říká místní obyvatel Peter Výbožtok, který v blízké vesnici Dúbravy žije přes 70 let. Představa, že místo známého kopce vznikne 200 metrů hluboký povrchový důl, děsí nejenom jeho.

Místní mají největší strach z jedovaté látky kyanid, která se při těžbě používá. Ačkoliv firma tvrdí, že její metoda nezatíží životní prostředí ani zdraví obyvatel, z místních jí prakticky nikdo nevěří. V regionu se 16procentní nezaměstnaností nepomohly ani sliby, že s otevřením dolu vznikne 600 pracovních míst. „Ve Španělsku, kde jsme těsně před spuštěním projektu, lidé veřejně demonstrují, aby těžba začala co nejdřív,“ porovnal výkonný ředitel firmy Harry Anagstaras-Adams.

Společnost Emed Mining utratila za hledání slibného ložiska v přepočtu už čtvrt miliardy korun. V případě ukončení celého projektu peníze už na Slovensku utrácet nechce a ze země je připravena odejít.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)