Zpomalování globální ekonomiky je pro Japonsko hrozbou

Tokio - Japonská vláda poprvé od loňského října zhoršila výhled hospodářství. Třetí největší ekonomiku světa k tomu přinutily potíže ve světě, především pak zpomalení americké a čínské ekonomiky. Zhoršení výhledu nepříznivě doléhá na japonské exportéry, na kterých je tamní ekonomika závislá, a problémy globální ekonomiky se jí tak silně dotýkají.

Zpomalení hospodářského růstu ve světě negativně ovlivňuje průmyslovou výrobu v Japonsku a ohrožuje proces oživení jeho ekonomiky. Existují navíc obavy, že by mohlo polevit tempo růstu domácí spotřeby, neboť postupně odeznívá vliv stavebních prací při obnově severozápadní části země, kterou loni na jaře zničilo mohutné zemětřesení a přílivová vlna.    

Japonsko už nepříznivě pociťovalo zpomalení v eurozóně, která se potýká s dluhovou krizí a kde už je několik zemí v recesi. Ke zhoršení výhledu ale vládu donutily až horší vyhlídky v USA a Číně. Rizikem je pro Japonsko hlavně další zhoršení výhledu globální ekonomiky, ale i prudké výkyvy na trzích. 

Japonský parlament navíc kvůli neshodám mezi vládou a opozicí stále neschválil legislativu potřebnou k prodeji státních dluhopisů pro letošní rozpočtový rok. Japonské vládě by tak do konce října mohly dojít peníze. Vláda by pak mohla být nucena zastavit například výplaty penzí, podpor v nezaměstnanosti či mezd státních zaměstnanců.