Zakladatel autobazarů AAA Auto chce prodat většinový balík akcií firmy

Praha - Zakladatel autobazarů AAA Auto a jejich bývalý generální ředitel Anthony Denny oznámil, že chce prodat většinový podíl akcií firmy. V současné době vlastní přibližně 77 procent společnosti AAA Auto Group N.V. se sídlem v Nizozemsku. V podniku si chce ponechat pouze menšinu.

Denny již dříve oznámil, že se hodlá z podniku stáhnout. „Již nějakou dobu jsem zvažoval svůj 'podnikatelský důchod'. Budování společnosti jsem věnoval dvacet let svého života. Celkem úspěšně jsem provedl AAA Auto ekonomickou krizí a dovedl společnost k velmi solidní ziskovosti,“ sdělil Denny. Firmu vedl od jejího založení v roce 1992. Tehdy se australský botanik vrátil do země svých předků, narodil se totiž v rodině českého emigranta jako Antonín Kubelka. Začínal v Praze, z firmy poté vybudoval největší síť v regionu.

S žádným konkrétním zájemcem Denny podle generální ředitelky Karolíny Topolové nejedná. Jeho rozhodnutí by nemělo mít vliv na chod firmy. „Společnost se v rámci svých obchodních aktivit řídí svými dlouhodobými strategickými záměry a informace o chystaném prodeji majoritního podílu pana Dennyho na tom v tuto chvíli nic nemění,“ dodala. 

Anthony Denny
Zdroj: ČT24

AAA Auto v současnosti provozuje největší síť autobazarů na českém a slovenském trhu. Od loňského podzimu pak skupina provozuje pobočku v Moskvě a celkem tak má ve třech zemích sedmadvacet poboček. Do konce roku by měla rozhodnout o případném návratu na maďarský trh. Návrat do Polska a Rumunska, odkud se stáhla kvůli ekonomické krizi, v nejbližší době naopak nechystá.

Přesný objem akcií určených k prodeji ještě nebyl určen a bude výsledkem dalších jednání. „Celý proces by měl trvat přibližně jeden až dva roky,“ dodal Denny. Akcie skupiny autobazarů se obchodují na burzách v Praze a Budapešti. V 10:00 akcie v Praze ztrácely necelé procento a dostaly se pod hranici 19 korun.   

„V krátkodobém horizontu je možné očekávat negativní reakci způsobenou čistě psychologií investorů. Přece jen Dennyho jméno bylo se společností donedávna velmi těsně spojeno,“ míní analytik společnosti Cyrrus Jiří Šimara. Nicméně pravá reakce podle něj přijde až v okamžiku, kdy budou oznámeny detailní informace celé transakce, tedy zejména přesný objem obchodu a cena.

Autobazarům se třemi áčky se daří. Jen za prvních sedm měsíců prodaly Dennyho bazary v Evropě přes 30 tisíc vozů, což představuje nárůst o 16 procent. V samotném Česku si zákazníci odvezli více než 21 tisíc aut. Tedy pětinu toho, co dokázaly v Česku prodat všechny automobilky dohromady.

Denny v AAA Auto drží 73,79 procenta akcií prostřednictvím lucemburské společnosti Automotive Industries S.a.r.l. a dalších 3,77 procenta vlastní osobně. Zbývajících 22,44 procenta akcií mají soukromí investoři, část z nich je také v držení zaměstnanců a manažerů společnosti. Jako poradci pro prodej byly vybrány společnosti PricewaterhouseCoopers a Patria Corporate Finance. 

Vydáno pod