Jednání mezi Lufthansou a odboráři zkrachovala, hrozí stávka

Frankfurt – V německé letecké společnosti Lufthansa je opět horko. V noci na dnešek totiž ztroskotala další mzdová jednání mezi vedením společnosti a odborovým svazem zastupujícím zaměstnance palubního personálu UFO. Odbory v reakci na to oznámily, že uskuteční v příštích týdnech stávku. Detaily však zveřejní až několik hodin před jejím začátkem.

„V příštích týdnech plánujeme dvě strategie. Budeme připravovat rozsáhlou a neomezenou stávku a zároveň budeme chystat krátké a lokální protesty. Tyto sporadické stávky nebudeme hlásit dopředu, aby neměl zaměstnavatel šanci zajistit si za stávkující náhradu,“ popsal předseda odborů Nicoley Baublies. S výjimkou menších varovných stávek v roce 2009 palubní personál Lufthansy doposud nikdy nestávkoval.

UFO zastupuje osmnáct tisíc letušek a stevardů Lufthansy. Mzdová jednání se táhnou již třináct měsíců. Odbory požadují zvýšení mezd o 5 procent. V předchozích třech letech se mzdy nezvyšovaly. Členové UFO se vyslovili pro stávku již na počátku srpna, akce však byly odloženy, protože vedení aerolinek pokračovalo v jednáních s odbory.

Hrozba stávky přichází v době, kdy Lufthansa propouští 3 500 ze 117 tisíc zaměstnanců a zmrazila investice, aby zlepšila svoji ziskovost. Odborům mimo jiné nabídla, že zachová některé benefity zaměstnanců, avšak pouze pro stávající zaměstnance. Noví zaměstnanci by se podle tabulky museli smířit s nižšími platy.

Lufthansu v současnosti ohrožují vysoké ceny pohonných hmot a konkurence nízkonákladových aerolinek a aerolinek z Blízkého východu. Vedení Lufthansy tvrdí, že v sázce je pozice aerolinek v Evropě. Odbory však argumentují tím, že žádná letecká společnost, která vyplácí dividendy, nepotřebuje tak drastické škrty. 

Telefonát Jaroslava Šonky (zdroj: ČT24)