Na blacklist veřejných zakázek míří další firma

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) chce nechat zapsat ostravskou společnost RESA - sanace a rekonstrukce, spol. s r.o. na blacklist veřejných zakázek. Údajně předkládala v jedné ze zakázek smyšlenou referenci. Dostala za to pokutu 300 tisíc korun. Pokuta zatím není pravomocná, firma se proti ní může odvolat. Firma také čelí ode dneška insolvenčnímu návrhu. Krajský soud v Ostravě vyzval věřitele, aby podali přihlášku pohledávky.

Společnost RESA podle ÚOHS porušila zákon v tendru města Hostinné na úpravy františkánského kláštera, jehož se zúčastnila jako člen sdružení společně se společností Beskydská stavební, a. s.

Město požadovalo při prokázání technických kvalifikačních předpokladů předložení seznamu alespoň tří stavebních prací na stavbách obdobného charakteru s minimálním finančním objemem 30 milionů Kč bez DPH a nejméně dvou stavebních prací s objemem deset milionů Kč bez DPH na budovách zapsaných v seznamu památek Ministerstva kultury ČR.

Firma RESA předložila osvědčení od společnosti WINRO, s. r. o., o plnění zakázky na rekonstrukci fasády a interiérů Bílého zámku v Hradci nad Moravicí v objemu 30,8 milionu korun včetně DPH. Na dotaz zadavatele posléze společnost RESA údaje o této zakázce upravila s tím, že jde o částku bez DPH. Zadavatel následně oslovil přímo společnost WINRO s žádostí o upřesnění údajů o referenci, která odpověděla, že s referencí nemá nic společného.

„Uchazeč RESA posléze přiznal, že falešnou referenci vytvořila jedna ze zaměstnankyň na hlavičkovém dopisním papíru společnosti WINRO, a to podle tvrzení uchazeče RESA bez jeho vědomí. Jednatel společnosti RESA uvedl, že tento dokument při podepisování nabídky přehlédl,“ uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Případy smyšlených údajů se objevují stále častěji

Podle něj ÚOHS stále častěji řeší delikty uchazečů, kteří jsou ochotni pro získání zakázky zvolit jakékoliv prostředky. Smyšlené údaje či falšované dokumenty potřebné pro prokázání kvalifikace používají uchazeči stále častěji. Kromě pokuty ÚOHS trestá toto porušení zákona také uložením zákazu plnění veřejných zakázek na dobu tří let.

Na blacklistu je zatím pouze ostravská společnost Stavoenergo. Vedle firmy RESA na něj chce ÚOHS nechat zapsat ještě karlovarskou GSUS, s. r. o, která podle úřadu předkládala falešné reference v tendru na úklid sídla Středočeského kraje. Firma dostala také půlmilionovou pokutu. Rozhodnutí není dosud pravomocné a může být proti němu podán rozklad.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)