Obamova vláda: Do roku 2025 se musí spotřeba aut snížit na polovinu

Washington - Spotřeba nových automobilů prodávaných ve Spojených státech zřejmě do roku 2025 klesne zhruba na polovinu. Návrh obsahují nové normy spotřeby, které dnes dokončila administrativa prezidenta Baracka Obamy. Ten to označil za „nejdůležitější krok“ své vlády v omezování závislosti USA na dovozu ropy. Ovšem podle kritiků je nová regulace extrémní a povede k výraznému zdražení nových automobilů.

Nové modely osobních a lehkých užitkových vozů jednotlivých automobilek budou muset podle nových norem v průměru spotřebovávat 4,3 litru na 100 kilometrů ve srovnání s loňskou úrovní 8,2 litru. Požadavky se budou zpřísňovat postupně a výrazné přitvrzení nastane v roce 2017. Regulace navazuje na dohodu mezi vládou a automobilkami z roku 2009, podle níž by se měla průměrná spotřeba nových modelů do roku 2016 snížit na 6,6 litru na 100 kilometrů.

Kritici: Auta budou dražší a méně bezpečná

Podle Obamovy vlády spotřebitelé díky její regulaci ušetří za pohonné hmoty během životnosti nového vozu koupeného v roce 2025 v průměru osm tisíc dolarů (157 500 korun). Kritici opatření včetně republikánského prezidentského kandidáta Mitta Romneyho naopak poukazují na to, že uměle urychlované zavádění nových technologií bude mít za následek takový růst cen nových vozů, že se tím smažou jakékoli úspory u čerpacích stanic.

Navíc automobilky bude nová regulace nutit k omezování velikosti a váhy vozů, což může být podle expertů na úkor bezpečnosti. Budou více nabízet hybridní vozy, auta na zemní plyn nebo na elektřinu a zavádět se budou úsporné technologie typu dočasného vypínání motoru na semaforech.