Zvyšte těžbu, vyzvala G7 producenty ropy

Washington - Ministři financí skupiny vyspělých zemí G7 vyzvali producenty ropy ke zvýšení těžby a zajištění dostatečného zásobování trhu. Upozornili, že západní země jsou připraveny uvolnit ropné rezervy kvůli obavám z negativního dopadu vysokých cen suroviny na hospodářský růst.

„Jsme připraveni vyzvat Mezinárodní agenturu pro energii (IEA) k příslušným krokům, které by zajistily úplné a včasné zásobování trhu,“ uvedla ve svém prohlášení skupina G7. „Současný růst cen ropy odráží geopolitické obavy a určité výpadky v dodávkách. Vybízíme země produkující ropu, aby zvýšily těžbu, a uspokojily tak poptávku,“ dodala.

Šéfka IEA Maria van der Hoevenová se v úterý nicméně vyslovila proti úvahám USA a některých dalších vyspělých zemí o uvolnění státních strategických rezerv ropy. Samotné vyšší ceny k tomu podle ní neopravňují a s výpadkem dodávek z Íránu si světové trhy dokážou poradit. Uvolnění strategických rezerv ropy signalizují už asi dva týdny Spojené státy, kde má prezident Barack Obama strach z dopadu zvýšených cen benzinu na nadcházející prezidentské volby.

Mluvčí Bílého domu Jay Carney v úterý sdělil, že myšlenka uvolnění části strategických rezerv USA je stále na stole, dodal ale, že zatím v této věci nic nového nemá. USA již uvažovaly o takovém kroku na jaře, po výrazném poklesu cen od toho ale upustily. Agentura Reuters nedávno s odkazem na informované zdroje uvedla, že Bílý dům nyní tyto plány oprašuje a možným spouštěčem by se mohl stát hurikán Isaac, kvůli němuž je nyní odstavena značná část těžby v Mexickém zálivu.

IEA byla založena v 70. letech minulého století, aby bránila západní země dovážející ropu před kartelovou silou Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Agentura působí jako poradce v otázkách energetiky pro členské země Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), včetně České republiky.