Merkelová: Cesta, kterou se Itálie ubírá, je správná

Berlín – Návštěva italského premiéra Maria Montiho v Německu skončila velice pozitivně. Německá kancléřka Angela Merkelová totiž po schůzce s Montim označila reformní záměry italské vlády za pozitivní a vyjádřila přesvědčení, že přinesou své plody. Podle šéfa římské vlády začínají výsledky reformních snah Itálie uznávat už i finanční trhy.

„Cesta, kterou se Itálie ubírá, je správná a dalekosáhlá konsolidační a reformní agenda italské vlády je působivá,“ pochválila úsporná opatření Montiho úřednického kabinetu Merkelová a vyzvala ho k pokračování v jejich zavádění. „Jsem osobně přesvědčena, že toto reformní úsilí přinese své ovoce a že se celkově zlepší konkurenceschopnost v Evropě,“ uvedla kancléřka.   

Silně zadlužená Itálie dosáhla podle Montiho v posledních sedmi až osmi měsících velkých pokroků při prosazování reforem. „Tyto úspěchy začínají uznávat i trhy,“ poznamenal italský premiér s odkazem na nedávný pokles úroků u italských státních dluhopisů. Řím za tyto dvouleté dluhopisy s nulovým kuponem zaplatil průměrný úrok 3,06 procenta. Zhruba před měsícem, kdy prodával srovnatelné papíry, úrok činil 4,86 procenta. 

Mario Monti
Zdroj: Isifa/GettyImages/Adam Berry

Za nadějný signál pokládá tento pokles také Merkelová. Opětovně ale odmítla poskytnutí bankovní licence stálému záchrannému fondu eurozóny ESM, pomocí níž by země postižené dluhovou krizí, jako je Itálie, rády snížily náklady na obsluhu svých dluhů. Podle kancléřky je to v rozporu s evropskými smlouvami. Šéfka berlínské vlády je přesvědčena, že k postupnému snížení úroků u italských dluhopisů výrazně přispějí právě reformní kroky Montiho kabinetu.   

Italský premiér naproti tomu bankovní licenci pro ESM, díky níž by si fond mohl obstarávat peníze u Evropské centrální banky (ECB), z dlouhodobého hlediska nevyloučil. Podle něj lze o ní uvažovat, neměla by se ale přeceňovat. Proti tomuto opatření se staví zejména německá centrální banka.     

Studio ČT24 (zdroj: ČT24)

Shodu naopak oba státníci našli v názoru na potřebu prohloubit hospodářsko-politickou integraci eurozóny a pomocí ní vrátit společné měně ztracenou důvěru trhů. „Jsme přesvědčeni, že vykročená cesta je správná,“ konstatovala Merkelová.