Ekonomika USA sice roste, Fedu ale stále dělá vrásky

Washington - Americká ekonomika rostla ve druhém čtvrtletí o něco rychleji, než předpokládaly odhady. Hrubý domácí produkt se zvýšil o 1,7 procenta místo předpokládaných 1,5 procenta. V porovnání s předchozím kvartálem, kdy nejsilnější ekonomika USA rostla o 2 procenta, to ovšem stále představuje zpomalení. A na lepší časy se zřejmě neblýská ani v dalších měsících. Podle zprávy Fedu v červenci dál slábla průmyslová aktivita v řadě odvětví, stagnuje také tempo najímání zaměstnanců.

K revizi růstu směrem vzhůru přispěl vyšší růst vývozu, který vyrovnal i pomalejší doplňování zásob podniky způsobené obavami ze slabé domácí poptávky. A také spotřebitelé překvapili, v reálu utráceli o něco více, než se čekalo. Vyšší byly i investice do nebytové výstavby. Naopak slabší byl růst investic do vybavení a softwaru. Pomaleji pak klesaly výdaje vlády.

Navzdory revizi zůstává růst HDP Spojených států v porovnání s předchozím kvartálem slabší. Podle ekonomů to nepředstavuje vážný problém, Fed ale, zdá se, přemýšlí jinak. „Pokud se na to HDP podíváme, řekněme, od začátku roku 2011, tak se stále jedná o průměrnou hodnotu růstu a nepovažoval bych to za nějaké opravdu výrazné zpomalení,“ soudí analytik X-Trade Brokers Jaroslav Brychta.

Podle Fedu zůstává další výhled ekonomiky nejistý. K udržení stabilní nezaměstnanosti je potřeba, aby ekonomika rostla čtvrtletně o dvě až 2,5 procenta. V červenci se míra nezaměstnanosti zvýšila na 8,3 procenta z 8,2 procenta v předchozím měsíci. Ani začátek srpna podle Béžové knihy Fedu zlepšení nepřinesl. „Většina distriktů hlásila, že zaměstnanost zůstává na dosavadní úrovni nebo jen mírně roste,“ píše se ve zprávě. Většina ekonomů pak očekává, že míra nezaměstnanosti zůstane až do konce roku nad osmi procenty.

Proto se stále více očekává, že Fed zasáhne na podporu ekonomiky. Spustit by mohl další vlnu kvantitativního uvolňování, což v podstatě neznamená nic jiného než lití peněz do skomírající ekonomiky. Jasněji bude po nejbližším zasedání měnového výboru Fedu. To by se mělo konat 12. až 13. září a využijí se na něm právě data z dnes vydané Béžové knihy.

Revize růstu HDP USA potěšila, ale ne dost (zdroj: ČT24)