Pravidla pro veřejné zakázky omezí dodatečné náklady a korupci

Praha - Miliardy korun navíc za dodatečné práce u veřejných zakázek ve stavebnictví by mohly být brzy minulostí. Alespoň podle ministerstva pro místní rozvoj. Od září vstupují v platnost nová pravidla při vypisování větších zakázek. Zadavatel bude muset předložit mnohem podrobnější dokumentaci, a tím také předem získá lepší představu o stavbě a její ceně. Podle Transparency International je možné, že zákon částečně omezí korupci.

36 miliard korun - tolik zřejmě zaplatí Češi za pražský tunelový komplex Blanka. Měl být původně o 10 miliard levnější. Odhad ale nepočítal s inflací a dražšími stavebními pracemi. A takovým překvapením chce ministerstvo zabránit. „V okamžiku, kdy je ten projekt přesněji definován, tak by se to množství víceprací mělo snížit,“ vysvětluje ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. 

Úřady tak budou muset zakázky nad 3 miliony korun detailně popsat už při vypsání, a to podle dokumentace pro provádění staveb, jak ji definuje stavební zákon. „Zadavatel nemůže stavbu popsat pouze rámcově, bude zřejmé, kolik tam firma stráví pokládáním elektrických rozvodů a bude to muset nacenit,“ dodává jeho náměstek Jan Sixta. Podle ministerstva tak bude poté mnohem menší prostor pro spory, co bylo, nebo nebylo součástí původního zadání, a tím pádem i pro umělé nafukování ceny. Podle právníka společnosti Ambruz and Dark/Deloitte Legal Ondřeje Chmely ovšem žádná vyhláška nedokáže zabránit nekalému záměru zadavatele i dodavatele zakázku předražit.

Menší prostor pro korupci

Vladan Brož, vedoucí Právní poradny Transparency International, vidí v nových pravidlech možnost pro redukci úplatkářství ve státní sféře: „Nedomníváme se, že by to zcela vymýtilo korupci, nicméně se domníváme, že zpřesněním pravidel se tyto korupční praktiky výrazně omezí.“ Nová pravidla upřesňují novelu zákona o veřejných zakázkách platící od dubna. Ta ruší například takzvané losovačky nebo zadávací řízení, kterých se zúčastnila jen jedna firma.

Ondřej Chmela, právník společnosti Ambruz and Dark/Deloitte Legal

„Domnívám se, že jediný způsob, který může nějak napravit stávající stav, je zvýšení určité individuální odpovědnosti klíčových manažerů. To znamená, ne aby zadavatel platil a odpovídal za veřejné zakázky a zadávací řízení, ale aby konkrétní manažeři, kteří odpovídají za to, jakým způsobem je veřejná zakázka vedena, byli osobně odpovědní.“

Předražování veřejných zakázek tématem Ekonomiky ČT24 (zdroj: ČT24)