Merkelová je v Číně a hned má Airbus zakázku

Peking (Čína) - Německá kancléřka Angela Merkelová je letos už podruhé v Číně. Kromě sedmi ministrů ji tentokrát doprovází i šéfové mnoha velkých německých firem. Cílem je další posílení obchodních vztahů mezi dvěma největšími světovými vývozci. Hned na začátek návštěvy se naplnila část čínských očekávání, když Čína sjednala s evropským výrobcem letadel zakázku na dodávku padesáti letadel A320 v hodnotě 3,5 miliardy dolarů (69,2 miliardy Kč). Dohoda je první čínskou zakázkou na airbusy od loňského propuknutí sporu mezi Čínou a Evropskou unií o zapojení leteckých společností do obchodování s emisními povolenkami.

Zakázku s Airbusem podepsala čínská společnost ICBC Leasing. Obě strany uzavřely také další dohodu, která předpokládá montáže letadel Airbusu v Číně, uvedla agentura Nová Čína.   

Čína letos v únoru zakázala svým leteckým společnostem zapojit se do programu obchodování s emisními povolenkami, který jednostranně zavedla EU. To podle agentury Reuters znamenalo pro Airbus zmaření zakázek od Číny v hodnotě až 14 miliard dolarů. Podle zdrojů z odvětví Airbus doufal, že v Pekingu nyní získá zakázky až na 100 letounů A320 za devět miliard dolarů.

Wen Ťia-pao, čínský premiér 

„V současné době, kdy se prohlubuje globální finanční krize, jsou  Čína a Německo hlavními světovými ekonomikami. Jsme strategičtí partneři, musíme pozvednout mezinárodní sebevědomí, společně zvládnout tuto výzvu a neustále se snažit o rozvoj a lepší budoucnost.“

Airbus A320
Zdroj: ISIFA/BMI

Merkelová dnes zahájila návštěvu Číny jednáním s premiérem Wen Ťia-paem a později se setká i s prezidentem Chu Ťin-tchaem. Po jednáních s premiérem Merkelová prohlásila, že eurozóna má „absolutní politickou vůli“ stabilizovat jednotnou měnu.   

Podle společného prohlášení po jednání mezi Merkelovou a Wenem chtějí obě země zvyšovat podíl eura a jüanu ve vzájemných stycích. „Obě strany mají v úmyslu povzbuzovat finanční instituce a firmy obou zemí k využívání jüanu a eura v bilaterálním obchodě a investicích,“ píše se v dokumentu.   

Kancléřka s sebou přiváží více než stočlennou delegaci, v níž jsou kromě sedmi ministrů šéfové mnoha velkých firem. Mezi hlavní témata rozhovorů budou patřit evropská dluhová krize, hospodářská součinnost, konflikt v Sýrii, íránský jaderný program, Severní Korea i rostoucí moc Číny ve světě. 

Merkelová je na návštěvě Číny (zdroj: ČT24)
Vydáno pod