NERV: Veřejné finance se stabilizují slibně, klíčová bude podpora ekonomiky

Praha – Veřejné finance se stabilizují mnohem rychleji, než se čekalo, konstatovala Národní ekonomická rada vlády (NERV) ve své výroční zprávě. Proto se v nejbližší době rada zaměří především na řešení otázky podpory ekonomického růstu. Podle premiéra Petra Nečase by měla pracovní skupina složená ze zástupců NERVu a klíčových ministerstev věnující se prorůstové agendě předložit své návrhy vládě do měsíce. Dalším tématem, kterým se bude v následujícím roce NERV zabývat, bude také konkurenceschopnost české ekonomiky.

Ekonomická rada vlády už má v některých plánech podpory hospodářství jasno. „NERV v této diskuzi může částečně navázat na své dřívější návrhy, které byly realizovány v Národním protikrizovém plánu v roce 2009,“ uvádí výroční zpráva. I když Nečas čeká výstupy do měsíce, veřejnost si na konkrétní kroky nejspíš ještě chvíli počká.

Petr Nečas

„My seznámíme veřejnost s prorůstovou agendou poté, co bude celý dokument schválen vládou.“

NERV se chce dále věnovat také konkurenceschopnosti Česka, která patří ke klíčovým faktorům růstu. V tomto případě bude NERV mimo jiné působit jako auditor naplňování plánu tak, jak je vláda stanovila ve Strategii mezinárodní konkurenceschopnosti.

NERV doporučuje: ČR musí pomoci stabilizaci eurozóny

V uplynulých 12 měsících se NERV věnoval především dluhové krizi v eurozóně, novému rozpočtu Evropské unie na roky 2014 až 2020, proexportní politice, změnám financování vysokých škol a fondům EU. V případě krize v EU se NERV shodl, že stabilita eurozóny je klíčová pro Česko. „NERV jednoznačně doporučil vládě činit všechny kroky, které napomohou stabilizaci eurozóny. Jsme ekonomikou, která je velmi navázána na hlavní země eurozóny, jako je Německo, země Skandinávie a další,“ podotkl ekonom a člen NERVu Vladimír Dlouhý.

Brífink Národní ekonomické rady vlády (zdroj: ČT24)

Premiér Nečas NERVu na dnešní tiskové konferenci za jeho práci poděkoval. Podnětů, které rada přináší, si velmi cení, i když je ne vždy lze z politických důvodů akceptovat. „Z jejich strany je to skutečně služba pro vlast. Oni to dělají ve svém volném čase a zadarmo. Bez nároku na honorář věnovali stovky a desítky hodin svého času nezávislému konzultování hospodářské politiky vlády,“ uvedl Nečas na adresu ekonomů z NERVu.

Opozice přínos NERVu zpochybňuje

Velmi skeptická je ovšem k práci NERVu opoziční sociální demokracie. Poukazuje například na to, že složení rady je nevyvážené. Chybí v ní například zástupci z řad odborů. Diskutabilní jsou podle ČSSD i některé závěry rady a jejich další využití. „Vláda začíná používat NERV jako fíkový list na zakrytí své vlastní neschopnosti v hospodářské politice, protože tam vláda neuvěřitelným způsobem selhala, česká ekonomika klesá, ačkoliv okolní ekonomiky rostou,“ zdůraznil stínový ministr financí Jan Mládek (ČSSD).

Ekonomická rada obnovila svou činnost před dvěma lety s cílem pomoci vládě nalézt optimální podobu reforem. NERV se také podílel například na Strategii mezinárodní konkurenceschopnosti ČR na roky 2012–2020.

Vydáno pod