Pohonné hmoty opět na rekordu

Praha - Pohonné hmoty v tuzemsku během uplynulého týdne zdražily na nové rekordy. Cena benzinu Natural 95 se zvýšila v průměru o 13 haléřů na 38,17 koruny za litr. Cena nafty se zvýšila rovněž o 13 haléřů na 37,17 koruny za litr, jak vyplývá z údajů společnosti CCS. Řada čerpacích stanic prodává benzin za více než 40 korun za litr.

Ceny benzinu jsou vysoko i přesto, že ropa mírně zlevňuje. „Potvrzuje se tak pravidlo, že pokud cena ropy roste, reagují prodejci pohonných hmot okamžitým zvýšením cen. Pokles cen ropy se však na čerpacích stanicích projeví až s určitým časovým zpožděním zhruba jednoho až dvou týdnů,“ uvedl analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

V nejbližších dnech by podle něj zdražování mělo ustat. „Střednědobý výhled však zůstává neměnný. Ceny pohonných hmot by měly šplhat i nadále k vyšším hodnotám a reagovat tak na rostoucí ceny ropy,“ doplnil.

Nejdražší benzin i nafta jsou v metropoli

Nejdražší pohonné hmoty jsou v Praze. Průměrná cena benzinu Natural 95 v hlavním městě nyní činí 38,85 koruny za litr. Následuje Jihomoravský kraj s cenou 38,69 koruny za litr. V Moravskoslezském kraji stojí litr benzinu 38,43 koruny. Naopak nejlevnější benzin za průměrnou cenu 37,58 koruny za litr čerpají řidiči v Ústeckém kraji. V Jihočeském kraji platí 37,63 koruny za litr.

V Praze je přitom i nejdražší nafta, litr tady stojí 37,80 koruny. V Jihomoravském kraji se nafta prodává za 37,78 koruny za litr. Nejlevnější litr dieselu jde natankovat za 36,58 koruny v Ústeckém kraji. V Jihočeském kraji platí motoristé 36,62 koruny za litr. „Nápadně výhodná cena může být způsobena i tím, že benzin je namíchán s vyšším podílem lihu,“ varuje Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu.

Dopravci volají po nižší spotřební dani, vysoké ceny trápí i záchranky

Dopravci a opoziční politici žádají kvůli vysokým cenám pohonných hmot snížení spotřební daně za naftu. Ministr financí Miroslav Kalousek to ale odmítá s tím, že se státy EU dohodly, že k takovému kroku nepřistoupí. O snížení cen pohonných hmot o šest eurocentů (asi 1,5 koruny za litr) například tento týden rozhodla vláda v Francii. „Doplácíme na to vlastně z vlastní kapsy a náklady na pohonné hmoty jsou tak obrovské, že to úplně drtí veškerý zisk,“ říká majitel dopravní a spediční firmy Dušan Nevěřil.

Na vysoké ceny si přitom nestěžují jen řidiči a podnikatelé. Potíže mají i vozy záchranné služby. „Pražská záchranná služba nemá žádné zásoby pohonných hmot, řidiči v rámci úspory času čerpají v nejbližší vhodné stanici čerpacích hmot,“ uvádí Jiřina Ernestová z pražské zdravotnické záchranné služby. Jen za první půlrok pražská záchranka spotřebovala 196 tisíc litrů paliva. V Praze je dnes přitom benzin o tři koruny dražší než v lednu.  

Drahý benzin tématem Událostí (zdroj: ČT24)

Hasiči zatím tankují benzin ze zásob, které pořídili na začátku roku za zvýhodněné ceny, Zásoby jim ale nemusí vystačit na celý rok. „Cenu, kterou zaplatíme navíc, musíme někde ubrat. Třeba na plánovaných opravách,“ vysvětlila Nicole Zaoralová z Hasičského záchranného sboru ČR. 

V oblasti daní za pohonné hmoty ministerstvo financí podle mluvčího Ondřeje Jakoba nyní žádné legislativní změny neplánuje. Loni stát na spotřební dani z pohonných hmot vybral 81 miliard korun, což bylo o zhruba 400 milionů méně než o rok dříve. Letos v prvním pololetí se na spotřební dani za pohonné hmoty vybralo 37,3 miliardy korun.

Tankování
Zdroj: Jeff J. Mitchell/ISIFA/Getty Images

Spotřeba benzinu a nafty ale kvůli vysokým cenám dlouhodobě klesá a růst vybrané daně odborníci nečekají. Podle Miloše Podrazila z petrolejářské asociace by se pro růst prodeje musela spotřební daň snížit poměrně výrazně. „Snížení o korunu by se asi neprojevilo,“ doplnil.