Klasickým žárovkám napříč EU zní umíráček

Praha – Začalo to rokem 2009, když kvůli rozhodnutí Evropské komise skončila výroba klasických žárovek s příkonem 100 wattů a vyšším. O rok později skončily 75wattové a vyšší, loni pak šedesátiwattovky. Dneškem končí i výroba a distribuce 40wattových. Evropská komise si od těchto kroků slibuje roční úsporu kolem 11 miliard eur (zhruba 274 miliard korun). Množství ušetřené energie pak odpovídá spotřebě elektřiny Belgie. Klasické žárovky tak budou v kurzu jen, než se doprodají zásoby, pak nastoupí trend žárovek úsporných.

„Toto přelomové rozhodnutí podává jasnou zprávu o úsilí, které Evropská unie věnuje dosažení svých cílů ohledně energetické účinnosti a ochraně klimatu. Nahradíme světla z minulého století výkonnějšími technologiemi a evropské domácnosti přitom budou mít stejnou kvalitu osvětlení, to ale bude úsporné vůči energii, CO2 i peněžence,“ uvedl koncem roku 2008 tehdejší evropský komisař pro energetiku Andris Piebalgs. 

Dneškem nabývá toto rozhodnutí téměř stoprocentní váhy, neb klasické žárovky už brzy zmizí z prodejních pultů a do roku 2016 zmizí i některé halogenové. Lidé se tak nyní mohou klasickými žárovkami buď předzásobit, anebo zvolit jeden z alternativních světelných zdrojů, které je nahrazují. Mezi ty patří halogenové žárovky, kompaktní zářivky a světelné zdroje LED.

přišla stížnost od čtenáře, že tohle není úsporná žárovka, tak bacha na to (já tomu nerozumim :-) adu
Zdroj: ISIFA/SME/Peter Žákovič

Informovanost o typech žárovek je malá, investice však má svůj smysl 

Povědomí lidí o druzích a výkonech jednotlivých typů žárovek by se dalo přirovnat k podvědomí o základních principech penzijní reformy – tedy malé. „Podle průzkumu, který jsme si nechali vypracovat, má většina Čechů výrazné problémy v orientaci mezi základními hodnotami LED a úsporných svítidel. Například 80 % spotřebitelů neví, co označují Kelviny, údaje v lumenech nechápou tři čtvrtiny z nich. Barva světla a světelný tok jsou přitom zásadní pro výběr vhodného osvětlení,“ vysvětluje Robert Hladil z poradensko-prodejního portálu eSvětlo.cz. 

Interaktivního průvodce, jak vybrat žárovku, naleznete zde.

Používáním energeticky účinných žárovek ušetří průměrná domácnost díky jejich nižší spotřebě energie na poplatcích za elektřinu až 15 %. To představuje podle Bruselu čistou úsporu domácnosti 25 až 50 eur ročně (620 až 1 245 korun), podle velikosti domácnosti a podle počtu a typů použitých žárovek. 

Stanovením nových požadavků na energetickou účinnost žárovek se do roku 2020 každoročně uspoří více než 40 miliard kilowatthodin, což se rovná spotřebě elektrické energie v 11 milionech evropských domácností za tutéž dobu. A především dojde ke snížení až o 15 milionů tun emisí CO2 ročně.

Graf - spotřeba vs. úspory energie
Zdroj: ČT24/ec.europa.eu

Odpůrci unijní regulace mají v rukou silné argumenty 

Nižší spotřeba a vyšší životnost moderních zdrojů si vybírá svou daň jinde. Cena odpovídající úsporné žárovky se často pohybuje kolem desetinásobku vzhledem k její edisonovské předchůdkyni. Slabinou úsporných žárovek je i doba jejich náběhu. Na plný výkon si lidé musí u některých typů počkat až dvě minuty. V neposlední řadě je sporný i dopad na životní prostředí. Kvůli obsahu jedovaté rtuti je přinejmenším potřeba počítat s dodatečnými náklady na recyklaci. To se však netýká nejnovějších žárovek typu LED. 

Úsporné zářivky by tedy místo v popelnicích měly končit na sběrných dvorech či v kontejnerech určených pro mobilní svoz elektroodpadu. Odevzdávat je spotřebitelé mohou také u prodejců. Ze zákona musí každý prodejce elektrických zařízení přijmout stejné množství elektroodpadu, jako si u něj spotřebitel koupí nového zboží.

„Kdybych byl normálním občanem, který běžně chodí do našich nákupních center, tak bych opravdu před 1. zářím skoupil na zbytek svého, určitě už ne dlouhého, života dostatečnou zásobu žárovek.“

Na dodržování směrnice bude dohlížet „žárovková policie“

Jak se směrnice dodržuje, si bude každý stát řešit po svém. Vzorem by ale mohlo být Německo, kde napříč spolkovými státy budou zaměstnáni „žárovkoví policajti“. Výrobci i prodejci totiž v Německu zručně využívají výjimku v nařízení EU, podle které je i po prvním září povolený prodej žárovek, které jsou odolnější vůči nárazům. V podstatě jsou totožné s těmi klasickými, ale označují se jako speciální nebo průmyslové žárovky.

Kromě speciálních žárovek dál stoupá i prodej žárovek na internetu. Tam se obchodníci odkazují jednoduše na to, že jde o staré zásoby. Doprodej je totiž dál povolený. Ale i to chtějí v Německu kontrolovat a úředníci tak budou žádat o výkazy obchodníků, aby se zjistilo, že skutečně prodávají zbytky ze svých skladů. Na kontroly se chystají i různé svazy pro ochranu životního prostředí, které se obávají, že lidé začnou ve velkém nakupovat právě speciální průmyslové žárovky.

Konec klasických žárovek tématem Událostí ČT (zdroj: ČT24)
Vydáno pod