Peking ujistil Merkelovou, že pomůže Evropě z krize

Peking - Čína podpoří Evropu v překonávání dluhové krize, jak dnes slíbil její premiér Wen Ťia-pao u příležitosti návštěvy německé kancléřky Angely Merkelové. Peking podle něj bude podporovat investice mezi oběma kontinenty a je připraven i na užší spolupráci s Bruselem a Mezinárodním měnovým fondem.

Angela Merkelová se vydala vylepšovat vzájemné vztahy do Číny už podruhé v tomto roce. Největší asijská ekonomika je totiž zároveň pro Evropu největším exportním trhem. Navíc Peking vložil miliardy eur do dluhopisů evropských zemí a nemá prý problém půjčovat jim dál.  

Wen Ťia-pao, čínský premiér

„Čína pečlivě zvažuje všechna rizika, ale je ochotna nadále investovat do dluhopisů zemí eurozóny. Chceme pomoci Evropě a jejím zadluženým státům překonat krizi a vrátit se k růstu.“ 

Německá kancléřka na oplátku ujišťuje, že Evropa už se ze svých problémů poučila a Peking se o své peníze nemusí bát. „Krize eura ještě není u konce. Ale udělali jsme obrovské množství práce a odstranili řadu chyb. Vlády v Evropě už udělaly řadu reforem a zavádějí další, které se začnou projevovat,“ prohlásila Merkelová. 

Ekonomický růst má mimo jiné podpořit i řada smluvených projektů, které oba státníci svým podpisem definitivně stvrdili. Dva se týkají Airbusu, od kterého čínská firma ICBC koupí 50 letadel za skoro tři miliardy eur. Evropský výrobce zase investuje přes miliardu eur do výrobny v  Tchien-ťinu. V rodném městě čínského premiéra bude navíc stavět závod i automobilka Volkswagen. 

Čína vítá evropské investice

„Evropské investice samozřejmě vítáme a budeme podporovat i další podobné projekty ať už v Číně, nebo v Evropě. Čínské firmy mají například zájem investovat do evropských projektů dopravy, zdrojů a telekomunikací,“ doplnil Wen Ťia-pao. 

Merkelová na návštěvě Číny (zdroj: ČT24)

Ovšem Angela Merkelová na společném jednání nakonec otevřela i nepříjemná témata. Pokárala například Čínu za omezování novinářů a vyzvala tamní představitele k nápravě.