Inspektoři si posvítili na problémové půjčky, rozdali 161 pokut

Praha - Česká obchodní inspekce (ČOI) rozdala 161 pokut za nekalé praktiky nebankovním společnostem, které půjčují peníze. Od loňského ledna vybrala na sankcích celkem zhruba 1,8 milionu korun. Nejčastěji chyběly povinné informace v reklamách a v úvěrových smlouvách.

Podle inspekce není každý druhý spotřebitelský úvěr v pořádku. Škála neférových praktik je přitom široká. Nejvyšší pokuty dostal Cemstar Invest, celkem za 260 tisíc. Ve smlouvách vynechával důležité informace. „Spotřebitel nebyl správně informován o možnosti odstoupení od smlouvy,“ uvedla mluvčí ČOI Miloslava Fléglová. 

Poskytovatelé půjček mají mnohdy třeba drahé infolinky

Firma s druhou nejvyšší pokutou je Stars Credit, která zaplatí 141 tisíc korun. Klienti kvůli půjčce musí volat na placenou telefonní linku, jenže cenu hovoru se dozví až na jeho konci. Jednoho z klientů stál telefonát necelé tři tisíce, samotnou půjčku ale dostat nemusí. Reakci obou společností se získat nedaří, uvedené kontakty totiž nefungují. 

Problémové půjčky (zdroj: ČT24)

Dvě pokuty za 70 tisíc pak dostala Česká úvěrová pokladna za špatně uvedené RPSN. „Po pokutě jsme sjednali nápravu,“ doplnila Petra Hrbáčová z České úvěrové pokladny. 

Podle kritiků je ale výše pokut, které dostávají firmy někdy i se stamilionovými výdělky, často bez efektu. Navíc lidí hledajících pomoc od špatných půjček je stále zhruba tisíc měsíčně. „Je to skutečně malý počet kontrol a malý počet zjištění,“ vysvětluje ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal. Cílem kontrol je snížit počet lidí, kteří se dostali do dluhové pasti. Podle posledního průzkumu Poštovní spořitelny se v dluhové spirále točí třetina českých domácností.