V Sasku je obrovské ložisko cínu, může ležet i na české straně

Chemnitz – V Sasku se nacházejí největší nevytěžené zásoby cínu na světě. Oznámila to společnost Deutsche Rohstoff AG, podle které odborníci z Austrálie potvrdili dřívější odhad z éry NDR. Server E15.cz upozornil, že ložisko se nachází blízko českých hranic a nelze tak vyloučit, že se zásoby cínu ukrývají i na české straně. Cín je vzácný kov a jeho cena na světových komoditních trzích roste.

Velká ložiska jsou u měst Geyer a Gottesberg. Podle aktuálních cen cínu mají oba nálezy hodnotu 3,34 miliardy eur (83,2 miliardy korun). „Jsme velmi spokojeni s výsledky ověřovacích vrtů,“ uvedl předseda představenstva Deutsche Rohstoff Thomas Gutschlag.

K těžbě kovu je ale podle šéfa firmy ještě daleko. Nyní si Deutsche Rohstoff nechá vypracovat studii o ekonomické výhodnosti případné těžby a také její proveditelnosti, napsal server E15.

Cín je poměrně vzácným prvkem. Je dobře odolný vůči korozi. Používá se při výrobě slitin jako například bronzu, v potravinářství při výrobě plechovek a konzerv či na výrobu uměleckých předmětů. Cena cínu na trhu se nyní pohybuje kolem 19,5 tisíce USD (více než 388 tisíc korun) za tunu.

Vydáno pod