Srpnové ceny rostly v eurozóně rychleji, než se čekalo

Brusel - Inflace v členských zemích eurozóny v srpnu meziročně vzrostla o 2,6 procenta, jak v dnešním rychlém odhadu uvedl Evropský statistický úřad (Eurostat). Analytici oslovení agenturami Bloomberg i Reuters přitom očekávali růst o 2,5 procenta.

Míra inflace od loňského listopadu, kdy činila tři procenta, klesala a nakonec se v květnu, červnu i červenci držela na 2,4 procenta. Důvodem bylo prudké zpomalení ekonomiky v eurozóně, za kterým stály dluhové problémy jednotlivých zemí tohoto uskupení.

Evropská centrální banka (ECB) by přitom chtěla inflaci udržet na uzdě, a to právě kolem dvou procent. Avizované zvýšení inflace by však mohlo banku odradit od dalšího snižování úrokových sazeb. Právě o nich se má hlasovat příští čtvrtek. Ekonomové se přitom rozchází ve svých odhadech, jestli ECB srazí sazby dolů už v září, aby tak napomohla ekonomickému růstu.

Nákupy
Zdroj: ISIFA/Camera Press/Tristan Gregory

Měření růstu cen v eurozóně se provádí takzvaným indexem spotřebitelských cen měnové unie (MUICP). Rychlý odhad bývá zpravidla přesný, konečný výsledek se od něj málokdy liší o více než desetinu procentního bodu. Eurozónu tvoří 17 členských zemí Evropské unie. Jako poslední do ní loni v lednu vstoupilo Estonsko.

Meziroční míra inflace v eurozóně v srpnu 2012
Zdroj: ČT24/Eurostat