Czech Coal a EPH podaly nabídky na koupi elektráren ČEZu

Praha - Těžební společnost Czech Coal a Energetický a průmyslový holding (EPH) dnes podaly závazné nabídky na koupi elektráren Počerady a Chvaletice od energetické společnosti ČEZ. Částku, kterou jsou za elektrárny ochotny zaplatit, nezveřejnily. ČEZ potvrdil, že obdržel nabídky od dvou firem, otevírat je bude v pondělí.

Czech Coal má o elektrárny zájem, protože by v nich uplatnil své uhlí. Czech Coal nabídky podal prostřednictvím své společnosti Vršanská uhelná. „Touto akvizicí bychom vytvořili nového hráče na trhu s elektřinou, který je nezávislý na prodávajícím a ostatních výrobcích elektřiny. Navíc disponujeme dostatečným množstvím a vhodným typem paliva pro optimální provoz obou elektráren,“ uvedl místopředseda představenstva Czech Coal Luboš Pavlas.

Podle Czech Coalu by koupě a následné modernizace elektráren představovaly jednu z největších investic v historii České republiky a přinesly řadu pracovních příležitostí. Provoz elektráren Czech Coal plánuje po celou dobu životnosti svého dolu Vršany, tedy za horizont roku 2055.

ČEZ se rozhodl nabídnout k prodeji některé své uhelné elektrárny, protože v budoucnu chce provozovat pouze omezený počet modernizovaných uhelných bloků. Zároveň chce prodejem vyřešit šetření Evropské komise kvůli podezření z omezování konkurence. Kromě Chvaletic a Počerad k prodeji nabízí také Tisovou spolu s Mělníkem 3 a Dětmarovicemi.

Rozhodnutí, zda k prodeji elektráren vůbec dojde, bude podle ČEZu do velké míry záviset na výši nabídek, které zájemci předložili. „Vzhledem k odhadovanému podílu na hodnotě společnosti bychom očekávali, že prodejní cena za obě elektrárny by mohla dosáhnout 30 až 40 miliard korun,“ odhadli již dříve analytici společnosti Patria Finance. Zájemci o elektrárnu ovšem museli při předkládání nabídek brát v úvahu také fakt, že Počerady i Chvaletice potřebují modernizaci, která je nutná, aby splnily nové emisní limity.

Elektrárna Chvaletice
Zdroj: Radim Beznoska/ISIFA

ČEZ a Czech Coal vedou už pět let spory kvůli novému kontraktu na uhlí pro Počerady, který vyprší už letos. Již dříve existoval návrh, že buď Czech Coal koupí počeradskou elektrárnu, nebo ČEZ od Czech Coal důl. Poté si ovšem Czech Coal začal stěžovat u Evropské komise na údajné monopolistické praktiky ČEZu a ten následně žaloval Czech Coal o desetimiliardové odškodné za zmařený kontakt.

Vydáno pod